Nieuws

Geheimzinnige interventies bij (uitgesteld) afvalonderzoek

HARLINGEN - De gemeente Harlingen heeft het afvalonderzoek, dat ze vorige week in een brief aankondigde, uitgesteld. Er komt een nieuwe brief met meer informatie, nadat de vorige brief tot vragen en zorgen over privacy leidde. Vanaf 25 november aanstaande begint het wegen van grijze en groene containers.

De eerste brief viel slecht bij veel Harlingers en dat kwam woensdag in de raadszaal ook aan bod. Diverse raadsleden voelden de wethouder aan de tand over privacywetgeving en gebrekkige communicatie. Daarnaast vroegen raadsleden zich af waarom het onderzoek uitgevoerd moet worden, aangezien er al gemeenten zijn die het wiel hebben uitgevonden. En dan de timing: de brief werd in de herfstvakantie verstuurd, vlak voordat het onderzoek zou beginnen. Wethouder Harry Boon zei tegen de raad dat hij zelf had aangestuurd op een ruimere periode.

De HC vroeg waarom hij dan niet heeft ingegrepen, aangezien hij verantwoordelijk is. Boon: “In de wetenschap dat men zich te allen tijde kan afmelden voor de proef, ook nadat de proef van start is gegaan, zijn we in eerste instantie uitgegaan van de continuering van het onderzoek.”

In een persbericht meldt de gemeente dat het onderzoek qua privacywetgeving is toegestaan, omdat het draait om het algemeen belang. Wethouder Boon verzekerde de raad dat het onderzoek geen aanloop is naar het betalen per kilo afval, en dat het gaat om bewustwording van afvalscheiding. Overigens is wel bekend wat het probleem is. Boon vertelde dat er veel te veel gft-afval in de grijze kliko zit (en 8% oud papier). Verder zei de wethouder dat er “interventies” komen bij deelnemers aan het onderzoek.

Interventies? Boon: “Mensen die meedoen aan het onderzoek krijgen gedurende de proef de mogelijkheid om op een positieve manier gestimuleerd te worden om de hoeveelheid afval te verminderen en het beter te scheiden. Om het onderzoek niet te beïnvloeden, kan ik niet uitweiden over de precieze manier waarop dit wordt gedaan.”

|Doorsturen

BuienradarAgenda