Nieuws

Geen schoon zand voor Harlinger strand

Het Harlinger strand zou dit jaar z’n tweejaarlijkse zandopspuiting krijgen, maar dat is van de baan: door problemen met een aanbesteding zou het dit jaar bijna 70.000 euro meer kosten dan twee jaar geleden. “Het is heel vervelend, maar dat wordt me echt wat te gortig”, zei wethouder Paul Schoute vanavond in de raadszaal. De gemeente gaat zich inzetten om het strand zo mooi mogelijk te maken, ook al omdat er evenementen op het strand zijn gepland voor de komende zomer.

Het zand dat eens in de twee jaar op het strand wordt gespoten, is afkomstig van baggeren op zee. De ophoging van het strand houdt waddenslib bij het strand weg.

De aanbesteding voor het baggerwerk had al rond moeten zijn, maar deze is vertraagd. Hierdoor ligt er pas eind van dit jaar een contract, en daardoor loopt het Harlinger strand dit jaar z’n tweejaarlijkse opspuitbeurt mis.

Toch nog dit jaar het strand opspuiten, zou apart aanbesteed moeten worden, vertelde wethouder Schoute de gemeenteraad, en dat zou 60 tot 70 duizend euro meer kosten. “We gaan kijken hoe we het strand dit jaar goed toonbaar kunnen maken”, zei Schoute, die opmerkte dat ook daar een financiële grens aan zit. “Je kan niet elke dag met een shovel er overheen.”

Schoute wees er verder op dat slib op het strand een natuurfenomeen van het waddengebied blijft. “We hebben geen Palm Beach.” Dit jaar komt er een proef met algenschermen, waardoor het Harlinger strand mogelijk verschoond blijft van (een deel van) het waddenslib.

|Doorsturen

BuienradarAgenda