Nieuws

Geen extra belasting voor vrachtwagens snelweg Leeuwarden-Harlingen

HARLINGEN - Vrachtwagens hoeven vanaf 2023 geen heffing te betalen voor ritten over de A31 tussen Leeuwarden en Harlingen. De gezamenlijke lobby van de provincie Fryslân en de gemeenten is hiermee geslaagd. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat zette woensdag een streep door de heffing op de A31. Dit besluit voorkomt mogelijk sluipverkeer van 400 extra vrachtwagens per dag op de N359 tussen Bolsward en Leeuwarden.

Het wegennet met vrachtwagenheffing.

Kabinet Rutte III wil vanaf 2023 vrachtwagenheffing invoeren op alle autosnelwegen (A-wegen). Iedere binnen- en buitenlandse vrachtwagen moet per gereden kilometer autosnelweg een extra belasting betalen, de zogenaamde vrachtwagenheffing. De vrees bij de provinciale en gemeentelijke wegbeheerders was dat chauffeurs een zo’n goedkoop mogelijke route zoeken en daardoor meer over de provinciale en gemeentelijke wegen zouden rijden met kans op overlast en gevaarlijke situaties.

Bij invoering van de vrachtwagenheffing op de A31 tussen Leeuwarden en Harlingen zou er een toename zijn van 400 vrachtwagens per dag op de N359 tussen Bolsward en Leeuwarden. Omdat doorgaand vrachtverkeer zoveel mogelijk op de snelwegen thuishoort en de A31 niet paste bij de kaders van het ministerie, zetten de provincie en gemeenten een lobby in om de A31 niet op te nemen in het netwerk.

Ook de provinciale en gemeentelijke wegen in Friesland blijven vrij van vrachtwagenheffing. Wel vallen de A6, A7 en A32 onder de heffing. Deze wegen leiden volgens berekeningen niet tot extra sluipverkeer op andere wegen.

 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda