Nieuws

Fuiken verkocht aan krabstropers: Harlinger vrijgesproken van medeplichtigheid

LEEUWARDEN/HARLINGEN – Een 46-jarige Harlinger die in 2018 fuiken had verkocht aan twee mannen die zich schuldig hadden gemaakt aan het stropen van wolhandkrabben stond maandag terecht op verdenking van medeplichtigheid en heling.

Het Openbaar Ministerie (OM) verweet de Harlinger dat hij ervan op de hoogte was dat de kopers van de fuiken zich schuldig zouden maken aan stroperij. De mannen visten zonder vergunning op de wolhandkrabben, die door Chinezen als een delicatesse worden beschouwd. Rechter Klaas Bunk had de andere verdachten ook al in de ogen gekeken.

De krabstropers, inwoners van Franeker en toen 55 en 41 jaar oud, werden in maart vorig jaar door Bunk veroordeeld tot werkstraffen van 120 en 180 uur. Ze waren in november 2018 aangehouden, nadat de politie een reeks anonieme meldingen had gekregen van illegale krabbenvangers. De politie had bij een van de fuiken een camera geplaatst.

De krabben werden verkocht aan de eigenaar van een Chinees restaurant in Franeker. Ze belandden niet op de menukaart, maar werden vooral bij familie-etentjes opgepeuzeld. De restauranthouder werd, eveneens door rechter Bunk, in juli vorig jaar veroordeeld tot een werkstraf van 50 uur. De man is later in hoger beroep vrijgesproken. De rechtszaak van de Harlinger eindigde ook in een vrijspraak.

Hij zei dat hij niet wist dat de Franekers de fuiken gingen gebruiken om te gaan stropen. “Voor hetzelfde geld verkopen ze die dingen door of hangen ze ze aan de muur”, merkte de Harlinger op. Hij zou ook tot twee keer toe krab hebben gekocht van de Franekers, maar ook dat bestreed hij. In dat geval zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan heling. Bunk volgde het pleidooi van advocaat Fer Grijmans en oordeelde dat de verdachte moest worden vrijgesproken. “Medeplichtigheid vereist kennis van het strafbare feit en dat is niet aan de orde”, aldus de rechter.

|Doorsturen

BuienradarAgenda