Nieuws

Friezen vrezen flinke stijging zorgkosten

Veel Friezen vrezen dat de zorgverzekering volgend jaar duurder wordt vanwege corona. Dat blijkt uit een onderzoek van een prijsvergelijkingswebsite, in samenwerking met Q&A. Ruim 81 procent verwacht dat de premie volgend jaar hoger wordt. 

Twee derde vindt premiestijging niet terecht

Ongeveer 70 procent van de respondenten gaat uit van een stijging van meer dan €10 per maand. Ruim 66 procent zegt een verhoging van zijn zorgpremie niet terecht te vinden. Deze groep mensen vindt dat de extra zorgkosten door corona op een andere manier betaald moeten worden, bijvoorbeeld door Den Haag of door de zorgverzekeraars. Volgens gezondheidseconomen gaat de zorgpremie, als gevolg van de coronacrisis, mogelijk met 144 euro omhoog. Op de website van GGD Friesland vindt men de actuele cijfers omtrent het coronavirus in Fryslân.

Gaat de premie daadwerkelijk stijgen?

Waarschijnlijk wordt de zorgverzekering in 2021 inderdaad duurder vanwege de hogere zorgkosten in 2020. Volgens de Minister voor Medische Zorg en Sport is er inmiddels 1,2 miljard euro uitgegeven aan zorg in verband met corona. Denk hierbij aan beademingsapparatuur, coronatesten en beschermingsmiddelen voor de zorgsector. Een deel van deze kosten zal door Den Haag betaald worden. Daarnaast zullen zorgverzekeraars een deel van de kosten voor hun rekening nemen. 

Nieuwe zorgpremies in november bekend

Hoeveel de zorgpremie uiteindelijk omhoog gaat, zal de hoogte ervan pas halverwege november bekend worden. Vanaf dat moment maken de zorgverzekeraars hun premies voor 2021 bekend en is het ook mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Consumenten kunnen het beste verschillende zorgverzekeringen vergelijken om te zien of het voordeliger is om over te stappen naar een andere verzekeraar. Daarnaast kan de zorgbehoefte van de klant natuurlijk veranderd zijn, waardoor een ander pakket beter aansluit. Mensen kunnen tot en met 31 december 2020 een nieuwe zorgverzekering kiezen óf de oude zorgverzekering opzeggen vóór 1 januari 2021. Dan hebben zij nog tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Besparen op de zorgverzekering

Er is een aantal manieren om de premie van de zorgverzekering zo laag mogelijk te houden. Allereerst dus door zorgverzekeringen te vergelijken. Daarnaast kunnen mensen de zorgpremie gelijk voor één jaar betalen. Dit levert een korting op tussen de één en drie procent. Ook is het goed om regelmatig de aanvullende verzekeringen onder de loep te nemen. Soms betalen mensen voor een aanvullende verzekering meer dan zij er voor terug krijgen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de aanvullende verzekering voor brillen en lenzen. Men betaalt meer premie dan zij uiteindelijk vergoed krijgen. Ook is het mogelijk om het eigen risico te verhogen. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie.

|Doorsturen

BuienradarAgenda