Nieuws

Freek Buikhuizen op unieke wereldreis met SBS6

De 83-jarige Harlinger Freek Buikhuizen was één van uitverkorenen om in februari vier weken lang mee te doen aan het tv-programma ‘De wereld rond met 80-jarigen’.

Door Ubbo Posthuma

Freek Buikhuizen. (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

In dit programma van SBS6 kregen acht hoogbejaarden, vier mannen en vier vrouwen die nog volop in het leven staan, de kans om samen een wereldreis te maken. Allemaal hadden ze een droom die zich afspeelt ver buiten de landsgrenzen.

 

De meesten waren nog nooit in het buitenland geweest. De deelnemers kenden elkaar van tevoren niet, maar beleefden dit unieke avontuur met elkaar. Presentator Dennis van der Geest reisde met de ouderen mee en begeleidde hen tijdens de reis.

Vorig jaar werd het programma voor het eerst uitgezonden en was meteen een succes. Freek werd door zijn dochter opgegeven. “Ik had wel eens geopperd dat ik nog wel eens op krabben wilde vissen in de Beringzee. Dat heeft ze blijkbaar goed onthouden en zonder dat ik het wist heeft ze me opgegeven.”

 

Meer dan duizend mensen waren aangemeld. Steeds vielen er mensen af. Uiteindelijk zijn er acht personen overgebleven, waaronder Buikhuizen. Het was een strenge selectie. Freek moest naar Papendal waar hij werd gekeurd en verschillende testen moest ondergaan. Verder kreeg hij diverse injecties tegen allerlei ziektes. Maar dat kon bij hem thuis.

Er werd geen enkel risico genomen. Er gingen ook doktoren mee. Freek is goed gezond en gebruikt geen medicijnen. “Ja, voor ’t slapen gaan nim ik iedere avond twee jonkjes”, lacht hij. “En ’t roken, daar bin ik dertig jaar leden al met stopt.”

 

Het was niet bekend waar de reis heen ging. “Toen we vertrokken vanaf Schiphol werd gezegd waar de reis naar toe ging; Jordanië. Vervolgens naar Zambia, Australië, Nieuw-Zeeland, Argentinië, Costa Rica en Parijs. Daar waren ook alle familieleden en gezamenlijk gingen we met de bus terug naar Leeuwarden. Het was een trip die we nooit zullen vergeten.”

De uitzending van de eerste aflevering begint op woensdag 25 april om 20.30 uur op SBS6. In totaal zijn er acht afleveringen.

|Doorsturen