Nieuws

Fossielvrij de wereld rond: Ya op bezoek bij Harlinger scouts

Een groep oudere waterscouts was dinsdagavond te gast op duurzaam jacht de Ya, dat voor de gelegenheid lag afgemeerd bij het scoutingclubhuis aan de Kanaalweg. Schipper Peter Hoefnagels liet zijn bezoekers zien dat het oceaanwaardige zeilschip van alle gemakken is voorzien, ook zonder fossiele brandstoffen te gebruiken. “Alles aan boord is lekker comfortabel. Koken doen we met de inductiekookplaat, magnetron en broodbakmachine. Het anker kan omhoog met de elektrische ankerlier.”

Hoefnagels is van beroep milieukundig adviseur. Volgens hem is niet de opwekking belangrijk, maar het gebruik. Peter : “We gebruiken alles naar hartenlust, maar wel alleen wat we nodig hebben. We denken na over onze routes en zeilen zo veel mogelijk. Zo besparen we in de regel zo’n tachtig procent van hoe we vroeger - vaak gedachteloos - onze energie gebruikten. En dat is prima op te wekken.”

Het jacht is een voorbeeldjacht voor iedereen, want de spullen zijn gewoon ‘van de plank’. Peter geeft een voorbeeld: “We kochten een dubbelwandige waterkoker met een schaalaanduiding. Het kost niets meer, maar het scheelt veel, want je gebruikt precies wat je nodig hebt. Kun je ook gewoon thuis doen.” 

Toekomst

De waterscouts zijn geïnteresseerd in duurzaamheid. Een groep studenten Milieukunde van Hogeschool Van Hall Larenstein lichtte afgelopen jaar het clubhuis door en gaf adviezen voor een energiezuiniger beheer ervan. Zo’n zelfde missie heeft de Ya. “Tijdens de komende wereldreis, die zes jaar gaat duren, gaan we onderweg zien of er projecten uit te voeren zijn. Dat gaat op basis van interactie met de mensen. In een jachthaven kunnen we misschien een milieuscan doen over waar energie te besparen is. Liggen we bij een afgelegen tropisch eiland, dan zijn er weer andere behoeftes. Zij zullen bijvoorbeeld graag zelfvoorzienend willen zijn, en wij hebben hen vast nodig voor voedsel of reparaties aan boord. Het principe is dat we samen werken aan een wereld waarin ruimte komt voor de toekomstige generaties.”

Contact opnemen en de reis van de  Ya volgen, kan op www.fossilfreearoundtheworld.org en sociale media.

|Doorsturen

BuienradarAgenda