Nieuws

FNV: werkonderbrekingen bij Empatec

Medewerkers van de Friese sociale ontwikkelbedrijven Dokwurk, Empatec en Caparis houden vandaag en de komende twee dagen werkonderbrekingen. Ze eisen meer loon en betere reiskostenvergoeding. Tijdens de werkonderbreking krijgen ze ook meer informatie over hun deelname aan de landelijke actiedag in Utrecht op 7 juni. Dat meldt vakbond FNV in een persbericht.

De werknemers eisen 10,15% loonsverhoging en een verbetering van hun reiskostenvergoeding van 10 naar 21 cent per kilometer. “Vanwege de gestegen kosten kunnen de medewerkers met een arbeidsbeperking nauwelijks meer rondkomen”, aldus FNV. “De directies van de drie sociale werkbedrijven in Friesland steunen de acties.”

Elanda de Boer, FNV bestuurder Sociale werkbedrijven: “Maandenlang krijgen we van de VNG te horen dat er geen geld is voor compensatie. Maar gemeenteambtenaren zijn wel gecompenseerd met betere cao-afspraken. Het kan dus wel, maar de VNG meet bewust met twee maten. Het geld moet eerst bij de minister vandaan komen voordat de VNG iets kan doen. Terwijl medewerkers in de sociale werkbedrijven al rond het minimum verdienen en de dagelijkse boodschappen nauwelijks meer kunnen betalen. Deze mensen verdienen ook meer want ze zijn niet minder.”

De FNV dringt al vanaf mei 2022 aan op aanvullende afspraken voor de cao SW en cao ‘Aan de slag’, waar zo’n 90.000 werknemers met een beperking onder vallen. Beide cao’s zijn afgesloten op het moment dat er nog geen sprake was van stijgende inflatie. De vakbond wil dat alle lonen in deze cao’s met terugwerkende kracht per 1 januari 2023 met 10,15% verhoogd worden. Ook moet de reiskostenvergoeding aangepast worden aan de hogere brandstofkosten. Dat betekent een verhoging van 10 naar 21 cent per kilometer. Elanda de Boer: “Werknemers moeten nu soms kiezen tussen naar hun werk gaan of boodschappen doen.”

|Doorsturen

BuienradarAgenda