Nieuws

FNV slaat heet Harlingen over

De FNV bezocht afgelopen dinsdag enkele bouwplaatsen in Friesland in verband met de hittegolf. De vakbond deelde flesjes water en zonnebrandcrème uit, en gaf voorlichting over werken bij warm weer. En hoewel Ropens/De Kluerd/Grettingalaan op de agenda stond, kwam de FNV niet opdagen met water en zonnebrandcrème voor de bouwvakkers.

Na Heerenveen, Sneek en Leeuwaren was Harlingen aan de beurt. Fotograaf/verslaggever Ubbo Posthuma stond - zoals aangegeven in de uitnodiging - stipt om 14.00 uur klaar, in de brandende zon. Maar de FNV was in geen velden of wegen te bekennen. “Het loopt uit en we zijn nog in Leeuwarden”, meldde een FNV-bestuurder desgevraagd. En de FNV kwam niet meer naar Harlingen.

Om deze hittegolf zo goed mogelijk door te komen, adviseert FNV Bouwen & Wonen werknemers in de bouw om zoveel mogelijk in de schaduw te werken en de werkplek af te schermen voor de zon. “Mensen moeten vaker rustpauzes kunnen houden, in een koele ruimte. Het dragen van koelvesten, koelpetten met nekflap en een zonnebril wordt aangeraden, net als het waar mogelijk vermijden van zwaar en intensief werk en natuurlijk het drinken van veel water.” Werkgevers kunnen een tropenrooster invoeren; de werkdag begint dan om 5.30 uur.

|Doorsturen