Nieuws

Financiële situatie Ondernemend Harlingen: “Het is één minuut voor twaalf”

“Kerstbomen komen er dit jaar niet, daar is geen geld voor”, zegt Gerard de Boer, voorzitter van de Ondernemend Harlingen. De ondernemersvereniging wil werken aan een bruisende stad, maar wat betreft de financiën staat het water tot de lippen. De rechtbank haalde een streep door de reclamebelasting en nu moet Ondernemend Harlingen op zoek naar een nieuwe geldstroom. Het is daarom belangrijk dat zoveel mogelijk ondernemers de koppen bij elkaar steken. Dat kan aanstaande maandag (14 november) tijdens een bijeenkomst in het Entrepotgebouw aan de Willemshaven.

“Het geld is op”, zegt De Boer. “We hebben twee jaar geen inkomsten gehad, enerzijds door corona, waardoor de ondernemers het al heel moeilijk hadden, en doordat de gemeente van de rechter geen reclamebelasitng meer kan heffen. We krijgen dit jaar nog 25.000 euro subsidie van de gemeente om onze lopende zaken te betalen en de intocht van Sinterklaas. Voor de rest kunnen we niets meer. Het is echt één minuut voor twaalf en er moet wat gebeuren. We hopen dan ook dat er maandagavond een grote opkomst is.”

De ondernemersvereniging wil Harlingen op de kaart zetten. “Je wilt Harlingen promoten”, zegt De Boer. “Daar horen onder meer de Visserijdagen, de juni feestweek en de aankleding met Sint en kerst bij. Daarom moeten we een nieuwe manier van financiering vinden, zodat de pot met geld deels gevuld wordt, waar we activiteiten mee kunnen betalen om Harlingen op de kaart te zetten. Dat doet elke stad en dat moet Harlingen ook doen. We proberen het nu breder op te tuigen. Ook met Oostpoort, de haven en Kimswerda, zodat alle ondernemers in Harlingen aan deze pot gaan bijdragen, in een vorm die we moeten zoeken.”

Maandag is er een paneldiscussie in het Entrepotgebouw, met voorbeelden van ondernemersverenigingen die met een ozb-opslag werken. De paneldiscussie staat onder leiding van dagvoorzitter René Koster. Er wordt gepraat met onder onderen Afke Visser van Ondernemersvereniging Workum, Robert van der Leur van Ondernemerscollectief Súdwest-Fryslân, en Wilco Jan Aardema, deskundige op ozb-gebied. Gerard de Boer neemt namens Ondernemend Harlingen deel aan de paneldiscussie.

De Boer hoopt dat de ondernemers het initiatief met z’n allen willen dragen en de volgende stap willen zetten. “Niet alleen maar kritisch zijn en kijken wat niét kan, maar kijken hoe we met z’n allen wél kunnen komen tot een ondernemersplan. Je zult het nooit iedereen naar de zin kunnen maken, maar we hopen van harte dat er niet weer iemand opstaat, die alleen maar de mazen in de wet opzoekt om het voor iedereen onmogelijk te maken.”

De avond wordt georganiseerd door de Businessclub. Van 17.30 tot 19.00 uur is er gelegenheid om te eten. Van 19.00 tot 21.00 uur de paneldiscussie en er wordt afgesloten met een gezellige netwerkborrel.

|Doorsturen

BuienradarAgenda