Nieuws

Financiële injectie van 5 miljoen euro voor Empatec

De colleges van burgemeester en wethouders van de zes gemeenten die aandeelhouder zijn van NV Empatec in Sneek vragen de eigen gemeenteraden in te stemmen met een eenmalige bijdrage van 5 miljoen euro. De financiële injectie is nodig om het huishoudboekje van het sociaal werkbedrijf op orde te brengen. Dat melden de gemeenten vandaag in een persbericht. Van Harlingen wordt bijna vier ton verlangd.

Het tekort is opgebouwd sinds 2015. De financiële injectie van 5 miljoen euro gaat niet rechtstreeks naar Empatec, maar zal - na akkoord door de gemeenteraden - overgemaakt worden naar de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Fryslân-West. De zes gemeenten (Súdwest-Fryslân, De Fryske Marren, Waadhoeke, Harlingen, Terschelling en Vlieland) zijn verenigd in deze GR, die nauwe financiële banden heeft met de NV Empatec.

Dat een extra bijdrage nodig is, komt niet als een verrassing, aldus de zes gemeenten. “Onderzoekers van KokxDeVoogd, een organisatieadviesbureau voor overheden en maatschappelijke dienstverleners, brachten dit voorjaar de financiële huishouding van Empatec en de GR in kaart. Hun slotsom was dat de zes gemeenten financieel moeten bijspringen.”

Er werd toen een bijdrage van 4,3 miljoen euro genoemd. Sindsdien is ook Empatec, met ongeveer 1100 medewerkers, getroffen door de coronapandemie. Om het sociaal werkbedrijf financieel solide aan 2021 te kunnen laten beginnen, kwamen de zes gemeenten uit op het nu voorgestelde bedrag van 5 miljoen euro.

De bijdrage verschilt per gemeente en is gebaseerd op het aantal mensen dat in het kader van de sociale werkvoorziening (SW) bij Empatec aan het werk is. Súdwest-Fryslân heeft van de zes het hoogste aantal SW’ers en neemt 2.860.000 euro voor haar rekening, gevolgd door Waadhoeke (1.101.000 euro), De Fryske Marren (617.000 euro), Harlingen (391.000 euro) en Terschelling (31.000 euro). Vlieland, dat geen SW’ers heeft, is vrijgesteld.

|Doorsturen

BuienradarAgenda