Nieuws

Fietspalen, in welke situaties wel of niet doen?

Fietspalen worden vaak ingezet op plekken waar paden alleen bestemd zijn voor fietsers en niet voor auto’s. Hoewel de opzet dus wel te maken kan hebben met veiligheid, is het in de praktijk helaas vaak juist een obstakel voor fietsers, waardoor ongelukken gebeuren.

Voor het gebruik van fietspalen zijn dan ook richtlijnen, die de veiligheid voor de fietser moeten verhogen. Wanneer kan je dus veilig gebruik maken van afzetpalen?

De breedte van het fietspad is van belang

Eigenlijk heel logisch, maar in de praktijk bleek het weleens fout te gaan: er moet genoeg ruimte zijn om een afzetpaal neer te kunnen zetten. Op een smal pad zal er immers weinig uitwijkruimte zijn voor de fietsers, wat vanzelfsprekend ongelukken in de hand werkt. De breedtemaat moet dan ook minimaal 1.60 meter zijn per doorgang! 

Markeringen 

Uiteraard speelt de duidelijkheid van de aanwezigheid van een afzetpaal ook mee. Een duidelijke markering is dan ook bittere noodzaak. Dit geldt niet alleen voor de afstand tot deze fietspaal, maar het zal ook duidelijk moeten zijn welke doorgang voor wie bestemd is. Er kan daarnaast gebruik gemaakt worden van ribbels in het fietspad om de fietser attent te maken. Deze moeten dan wel echt duidelijk voelbaar zijn, anders blijkt het effect nihil te zijn. Eigenlijk overbodig om te zeggen, maar de fietspaal zelf zal goed zichtbaar moeten zijn. De voorkeur gaat dan ook zeker uit naar de rood/witte palen!

Veiligheid 

Verder zal de veiligheid natuurlijk per situatie anders gewaarborgd moeten worden. Een uitneembare afzetpaal zorgt voor de mogelijkheid voor hulpverleners om wel gebruik te kunnen maken van het fietspad. Heeft de fietser veel dingen in de gaten te houden, zoals een kruispunt, dan zal een verkeerspaal extra risico opleveren omdat de aandacht bij het verkeer ligt. Overigens geldt dit ook op niet drukbezochte paden! Veel ongevallen zijn immers enkelzijdige, waarbij de onduidelijkheid van de aanwezigheid dus een grote rol speelt. Vanzelfsprekend zal een flexpaal eveneens minder problemen opleveren! 

|Doorsturen

BuienradarAgenda