Nieuws

Fietsen in Friesland

Een andere taal, een ander landschap en vele mooie dorpjes en steden. Wolkom yn Fryslân! Als je naar Friesland gaat, waan je je even helemaal weg. En om te fietsen is deze provincie meer dan geschikt. Denk maar eens aan de plaatsen van de Elfstedentocht, een tocht die je ook per fiets kunt afleggen. Het hele jaar door en lekker in je eigen tempo.

Wil je er even samen tussen uit? Of zoek je een leuke tocht voor het hele gezin? Dan is deze tocht zeker een bijzondere ervaring. Deel je de route op in meerdere tochten, dan kunnen de kinderen op hun eigen kinderfiets gewoon mee. Kijk wel even of de fiets van je zoon of dochter nog de goede maat is. En anders is dit het moment voor een nieuwe jongens- of meisjesfiets 24 inch of de net iets grotere meisjesfiets 26 inch. Zo is het niet alleen leuker om een tochtje te maken maar zijn ze na de vakantie ook direct weer klaar voor school. 

Beginpunt Leeuwarden

Hoofdstad Leeuwarden is één van de oudste steden van Nederland. En natuurlijk het begin en eindpunt van de Elfstedentocht. De stad heeft een bijzonder mooie en historische binnenstad, prachte pakhuizen, kerken en oude winkelpanden. De moeite waard om even te blijven. 

Sloten

De kleinste stad van Friesland, Sloten, telt ongeveer 715 inwoners en is een kleine 13e-eeuwse vestingstad. De stadswallen en de structuur van de stad zijn nog bijna identiek aan het oorspronkelijke stadsontwerp. Even terug in je geschiedenisboek dus. Vanuit de lucht heeft de stad de vorm van een ui, en wordt daarom ook wel de uistad genoemd ofwel de Sipelstêd. Kom je op de laatste zaterdag in juni, bezoek dan de jaarmarkt van Sloten; de Sipelsneon.

Workum

Een iets grotere stad is Workum. Een groot deel van het stadsgezicht is hier beschermd. Workum wordt in twee delen gesplitst door het kanaal ‘Diepe Dolte’, dat het IJsselmeer verbindt met het Zandmeer. Workum heeft vele musea waaronder het Jopie Huisman Museum, het Museum voor kerkelijke kunst aan Noard, het Pottenbakkershûs en het het Museum Warkums Erfskip in de Waag waar je meer leert over de geschiedenis van de stad. 

Bolsward

Bolsward is één van de grotere van de Elf Steden en telt zo’n 10.000 inwoners. De oude binnenstad kenmerkt zich door de vele grachten. En dankzij het 13de-eeuwse Mariabeeld ‘Onze-Lieve-Vrouwe van Sevenwouden’ in de basiliek van Sint-Franciscus staat het ook bekend als bedevaartsoord. Nog een opvallende kerk is de Broerekerk, een eigenlijke ruïne die in 2006 een glazen overkapping heeft gekregen. Een opvallende, maar geslaagde paradox tussen middeleeuwse en hedendaagse bouw. 

Harlingen

De vierde grootste stad van Friesland is Harlingen gelegen aan de Waddenzee. Deze havenstad is een soort buitenbeentje. Er wordt, net als in Leeuwarden weinig Fries gesproken in tegenstelling tot in andere steden en dorpen. Harlingen doet ook meer Hollands aan. Er zijn heel wat namen van wijken, parken en grachten die niet Fries zijn. Dat heeft te maken met de handelsgeschiedenis van de stad, die van oudsher op Holland (en het buitenland) gericht was. Vanuit Harlingen kun je met de veerboot naar de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling.

Dokkum

Dokkum is een bescheiden maar wel internationaal bekende stad doordat in het jaar 754 Bonifatius hier werd vermoord. Zijn naam komt dan ook heel vaak terug in de stad. Zo is er een Sint-Bonifatiuskerk, een Bonifatiuskapel, een Bonifatiuspark en -bron. De stadswallen zijn hier in goede staat en worden getypeerd door twee korenmolens. Een lokale specialiteit is de Dokkumer Koffie. Om het streekproduct te eren, is de oude Koffiebranderij ook opgeknapt en is er een restaurant in gevestigd.

Sneek

Een van de grotere plaatsen van de Elfstedentocht is Sneek. De stad heeft ongeveer 33.000 inwoners en ligt bij het Sneekermeer. Een aantal eeuwen geleden was dit de hoofdstad van het gewest Friesland. Sneek heeft een prachtige historische binnenstad die dateert uit de 10e eeuw. Bezoek in elk geval de Waterpoort, het symbool van de stad.

|Doorsturen

Buurma

2020-10-31 09:28:19

Het pottenbakkershûs in Workum staat al jaren leeg... 

BuienradarAgenda