Nieuws

Feestelijke ingebruikname uitkijkpunt Wijnaldum

WIJNALDUM - Met een beetje geluk schijnt de zon op de langste dag van het jaar door het nieuwe uitkijkpunt van Wijnaldum. Op 21 juni is de feestelijke afsluiting van het project ‘Terpen - en wierdenland’, met om 21.00 uur de openingshandeling van het ‘tempeltje’, het uitkijkpunt ontworpen door architect Nynke Rixt Jukema.

Het ‘tempeltje’ is een verwijzing naar de geschiedenis die onder het boerenland van Wijnaldum verborgen ligt. Die geschiedenis is in het project naar boven gehaald en weer tastbaar gemaakt in het dorp, onder meer in de reliëfmaquette van Roelie Woudwijk die op het uitkijkpunt komt.

 

Het uitkijkpunt is het resultaat van een wens van de werkgroep die zich de afgelopen jaren heeft beziggehouden met het dorpsproject Wijnaldum. Zij wilden de terpen in de directe omgeving weer ‘op de kaart zetten’. Met de reliëfmaquette heeft Woudwijk letterlijk aan die wens voldaan. Het kunstwerk laat in steen zien hoe de omgeving is opgebouwd en welke bijzondere punten daarop liggen. Zo heeft zij onder meer de vindplaats van de beroemde fibula gemarkeerd.

 

Het uitkijkpunt zelf is ook een verwijzing naar de geschiedenis. Het hoogste punt is drie meter, even hoog als de hoogste terp bij Wijnaldum ooit was. Het kunstwerk is zo geplaatst dat de zon bij zonsopgang en zonsondergang door de opening valt. De werkgroep hoopt dat dit op 21 juni goed te zien als burgemeester Roel Sluiter om 21.00 uur de officiële openingshandeling verricht en de toneelvereniging vervolgens een speciale uitvoering van een kwartier brengt.

 

Wijnaldum is het tweede dorpsproject van het ‘Terpen - en Wierdenland: een verhaal in ontwikkeling’, dat officieel wordt afgerond met een feestelijke opening. Op 20 oktober vorig jaar ging Firdgum het dorp voor. De komende maanden volgen de andere vier dorpen. Het Friese Hallum en het Groningse Warffum, Ulrum en Godlinze. Het project beoogt te laten zien dat elke terp en elke wierde in dit bijzondere terpenlandschap zijn eigen verhaal heeft. Door deze verhalen samen te brengen onder het algemene verhaal van de geschiedenis van het landschap, ontstaat een inspirerende verzameling, die uitnodigt om het landschap te gaan bezoeken en beleven.

 

Het project ‘Terpen - en Wierdenland: een verhaal in ontwikkeling’ is een initiatief van Landschapsbeheer Friesland, Landschapsbeheer Groningen, het Terpencentrum, het Kenniscentrum Landschap (beide onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen) en het Museum Wierdenland in Ezinge. Het project is mogelijk dankzij financiële steun van het Waddenfonds, de provincies Fryslân en Groningen en de Groninger waddengemeenten.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda