Nieuws

Expositie Wol en Papier in kerk Wijnaldum

In het weekend van 17 en 18 juni aanstaande is in de Andreaskerk van Wijnaldum een expositie ingericht met handgebonden boeken, leporello’s, werken van papier en viltwerken. De exposanten zijn Bo Athmer, Mo Berger, Aafje Bouwer, Pamela Marttin, Marjoleine Slagmoolen en Margriet Willemse. 

De kerk is beide dagen geopend van 13.00 tot 17.00 uur en gratis toegankelijk. De exposanten zijn aanwezig om eventueel uitleg te geven over hun werk en de gebruikte technieken.

Bo Athmer heeft vele jaren gewerkt aan thema’s zoals H2O, extreem en bewegend tekenen en landart. Allerlei materialen kwamen voorbij en zij heeft behalve binnen ook buiten gewerkt in het bos, het weiland, op ladders en met kruiwagens. Sinds 2020 is zij echter gefascineerd geraakt door wol en is zij voornamelijk nog aan het vilten. Een spannend en verrassend proces dat tevens een zoektocht is naar wat er allemaal kan met wol. De mogelijkheden lijken oneindig. Niets wordt weggegooid. Zelfs het kleinste stukje wol kan hergebruikt worden en maakt soms het verschil.

Mo Berger en Pamela Marttin zijn beiden opgeleid tot beeldend kunstenaar (grafiek en schilderen). In 2020 zijn ze begonnen leporello’s (vouwboekjes) te maken. De eerste vult een pagina en zorgt dat er in de vouw naar de volgende bladzijde iets te raden overblijft waar de ander aan verder kan werken. Vervolgens wordt het boekje per post verzonden, werkt de ander verder op het volgende blad en stuurt het weer terug. Er wordt gebruikgemaakt van verschillende technieken: tekenen, schilderen en collage. Het is niet toegestaan elkaars werk te veranderen. In deze samenwerking ontstaan wonderlijke werelden, waarin het plezier van het maken voorop staat.

Aafje Bouwer laat zich in haar viltwerk inspireren door het Wad, door allerlei structuren in het landschap en door gedichten en mooie teksten. Uit gedichten en teksten duiken woorden en beelden op waarmee ze gaat associëren. Uiteindelijk resulteert dit in een beeld dat al werkend met de wol intuïtief ontstaat en waarin structuren uit het landschap terugkomen in het vilt. Samen met haar overleden man Tsjisse Hettema is op deze manier in 2021 een gezamenlijke bundel ontstaan: Hewwy dát: Stellingwerver en Friese gedichten.

Van Margriet Willemse en Marjoleine Slagmoolen worden handgebonden boeken en werken van papier getoond. Margriet Willemse laat zich in haar werk vooral leiden door de inhoud van het boek. Zo vormden de brieven die haar ouders elkaar schreven in hun verlovingstijd, een inspiratiebron. Maar ook een toevallig gevonden veertje of de ontkiemende zaden in de moestuin inspireerden tot een veren- en wortelboek. Haar verzameling oud textiel werd deels omgezet in een textielboek.

De boeken van Marjoleine Slagmoolen zijn leeg, de inhoud wordt gevormd door de buitenkant. Naast de oude ambachtelijke bindingen experimenteert zij met de vorm en het materiaal. In haar boeken worden naast papier andere materialen verwerkt, zoals ongebakken klei, stijfselmarmers, aarde en touw. Luciferdoosjes werden een foedraal voor kleine boekjes en de folders van de Intratuin verwerkt tot grasboekjes. Naast boeken maakt zij objecten, zoals de serie amuletten, waarin alleen gebruik gemaakt is van krantenpapier.

Voor beiden geldt hergebruik van bestaande materialen en de liefde voor het papieren boek. De getoonde werken laten zien dat een oud ambacht ook in het digitale tijdperk verrassende en vernieuwende resultaten oplevert.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda