Nieuws

Expositie van Noorse/Harlingse Cathrine Ockernahl

Vaak wordt gezegd dat Harlingen de ‘kunststad’ van het noorden is. Dat zou met alle inwonende kunstenaars best eens waar kunnen zijn. Eén van deze kunstenaars is Cathrine Ockernahl (53) uit Oslo, die een relatie heeft met Jack Boers uit Harlingen. Op 4 en 5 mei exposeert zij haar werk op haar woonadres aan de Rozengracht.

Door Ubbo Posthuma

Cathrine Ockernahl in haar atelier bij één van haar werken.

“We kwamen elkaar tegen tijdens een rally van Peking naar Parijs, waar Cathrine ook aan meedeed”, zegt Jack. “Later hadden we weer eens contact en dat resulteerde uiteindelijk in een relatie. We wonen nu afwisselend in Harlingen en Oslo.” Cathrine volgde in Oslo een cursus Nederlands en van een vriendin kreeg ze privéles in Harlingen. Hoewel ze zelf nog niet tevreden is over haar Nederlands, kan ze zich al redelijk verstaanbaar maken.

 

Cathrine is opgeleid als binnenhuisarchitect, beeldend kunstenaar en conservator. Toch besloot ze in 1997 zich volledig op de uitvoerende kunst te richten. Vanaf 1998 geeft ze ook les. Ze richtte in 2010 de Nordstrand Art School in Oslo op. Daar gaf ze teken- en schildercursussen voor volwassenen en kinderen. Na twintig jaar stopte ze hiermee en besloot een nieuwe stap te zetten. Ze legde zich helemaal toe op het schilderen en hield diverse exposities in en rondom Oslo, waar ze ook vele kunstwerken verkocht.

 

“Ik schilder het liefst met acrylverf of olieverf en werk zowel figuratief als abstract.” Ze exposeerde haar schilderijen in onder andere Berlijn, Spanje, Italië en Harlingen. Vorig jaar exposeerde Cathrine in de Rabobank te Heerenveen met veertien schilderijen en de Rabobank te Wolvega met negen schilderijen. Het bleek een groot succes. “Ze vroegen zelfs wanneer ik weer terug kwam”, lacht Cathrine.

Ze definieert haar werk als kleurrijk en helder. “Ik begin graag uit mijn gevoel om vervolgens te zien wat er op het doek verschijnt. Ik word gedreven door alles wat ons raakt in het leven: liefde, passie, vreugde en verdriet. Veel inspireert mij maar ik word altijd geïntrigeerd door de natuur, mensen, dieren, de geschiedenis en de sporen die we nalaten in dit leven. Ik streef in mijn werk naar energie en beweging om iets los te maken in de toeschouwer, waardoor die steeds opnieuw naar mijn schilderijen wil kijken.”

 

En kijken kan op zaterdag 4 en zondag 5 mei van 12.00 tot 16.00 uur, of eventueel op afspraak. Haar expositie vindt plaats onder de noemer ‘Expositie in my Garden’, op Rozengracht 26 te Harlingen. Iedereen is welkom.

|Doorsturen

BuienradarAgenda