Nieuws

Evenementen tot 1 juni verboden - aangescherpte maatregelen tegen coronavirus

DEN HAAG – De maatregelen die de verspreiding van het corona-virus tegen moeten gaan, worden aangescherpt. Dat is zojuist bekendgemaakt tijdens een persconferentie van het kabinet. Samenkomsten/evenementen worden tot 1 juni verboden. Daarnaast komen er strengere richtlijnen voor winkels en groepsvorming. Burgemeesters krijgen via een noodverordening de mogelijkheid streng te handhaven – met voor Nederlandse begrippen forse boetes, aldus Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid.

De maatregelen worden genomen om kwetsbare mensen te beschermen, en om ervoor te zorgen dat de zorg de corona-crisis aankan. De maatregelen zijn het gevolg van het gedrag van mensen die de maatregelen tegen het coronavirus niet serieus namen. “Het virus verspreidt zichzelf niet; mensen verspreiden het virus”, aldus minister Hugo de Jonge. 

Als iemand in een gezin koorts heeft, moet het hele gezin thuisblijven (er zijn uitzonderingen voor bijvoorbeeld ‘vitale beroepen’). ‘Contactberoepen’, bijvoorbeeld kappers en nagelstylistes, krijgen het advies de deuren te sluiten. Bijvoorbeeld fysiotherapeuten moeten zoveel mogelijk met (beeld)bellen gaan werken.

Tot nu toe waren bijeenkomsten met meer dan 100 mensen tot 1 april verboden. Het verbod geldt nu voor alle samenkomsten en tot 1 juni van dit jaar. Er zijn uitzonderingen voor bijvoorbeeld begrafenissen.

Met winkels worden aanvullende afspraken gemaakt zodat klanten anderhalve meter afstand houden. Burgemeesters kunnen handhaven als een winkel zich niet aan de regels houdt – in het uiterste geval kan de winkel gesloten worden.

Markten kunnen doorgaan als deze een rol spelen in de voedselvoorziening, en als de persoonlijke afstand van anderhalve meter in acht wordt genomen.

Burgemeesters kunnen ook optreden bij groepsvorming op straat. Ze kunnen bepaalde locaties voor publiek sluiten bij gevaar voor de volksgezondheid. Bij groepen van 3 of meer personen die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.

Een boete voor particulieren zit op ongeveer 400 euro en  voor bedrijven op 4000 euro.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda