Nieuws

Energietarieven Nederland hoger dan rest Europa

De stroom- en gasprijzen in Nederland liggen fors boven het gemiddelde in de rest van Europa. Voor stroom betalen we gemiddeld 28 procent meer dan de gemiddelde Europeaan. Voor gas is dat bijna 20 procent.

Een overzicht van gasprijzen in 28 landen op www.energievergelijk.nl.

Dat blijkt uit een analyse van Energievergelijk.nl op basis van cijfers uit de Household Energy Price Index (HEPI). 32 landen werden onderzocht.

Gas

“Onze hoge gasprijs hebben we vooral te danken aan de hoge energiebelasting en btw die wordt geheven”, vertelt Koen Kuijper van Energievergelijk. “53 procent van de totale gaskosten die Nederlandse huishoudens betalen, bestaat uit belastingen. In geen enkel land is dit aandeel zo groot”, benadrukt Kuijper. Door de hoge belasting op gas wil de overheid huiseigenaren stimuleren om te investeren in isolatie en duurzame verwarming.

In Zweden – met een bizar bedrag van 2,14 euro per kubieke meter – is de gasprijs het hoogst. Daarna volgen Zwitserland, Denemarken en Italië. Nederland komt op de vijfde plaats in Europa met een tarief van 0,76 euro per kuub gemiddeld.

Stroom

Voor stroom betaalt de consument zo’n 23 eurocent per kilowattuur (kWh) in 2019. Dat is 5 cent meer dan het gemiddelde in de andere Europese landen. Duitsland en Denemarken zijn met 31 cent per kWh het duurst. Het is dan ook geen verrassing dat de energiebelasting hier zo hoog is. In ons land gaat ruim 32 procent van de stroomkosten op aan energiebelasting en btw. In de Denemarken is dat bijna 2 keer zoveel.

Stijgende tarieven

In 2019 zijn de Nederlandse energietarieven met gemiddeld 12 tot 15 procent gestegen in vergelijking met vorig jaar. Veel mensen zijn hierdoor wakker geschud. 1,4 miljoen huishoudens wisselden daarom van energiemaatschappij.

Energie vergelijken en overstappen van energieleverancier kan resulteren in een interessante besparing van tot wel 300 euro op jaarbasis. Dat geldt in het bijzonder voor consumenten die nog nooit eerder zijn gewisseld van energiebedrijf. 

|Doorsturen

BuienradarAgenda