Nieuws

Energierekening daalt met gemiddeld 100 euro

Goed nieuws voor Harlingers met een variabel energiecontract: de energierekening voor deze groep mensen zal met 6,6 procent dalen. Dat komt omdat de tarieven voor stroom en gas per 1 juli zijn gedaald. Ondanks deze daling blijft een energiecontract met een vast tarief meestal voordeliger. 

Besparing gemiddeld 100 euro

Energieleveranciers wijzigen hun variabele leveringstarieven twee keer per jaar: op 1 januari en 1 juli. Oxxio stelt dat de jaarlijkse energierekening voor mensen met een variabel tarief per 1 juli met 149 euro zal dalen. Vattenfall gaat uit van een daling van 112 euro, op basis van een gemiddeld verbruik van 2800 kWh en 1200 m3. Bij Eneco zien we de grootste daling: zij verwachten dat huishoudens met een variabel energiecontract er 158 euro op vooruit gaan. Desondanks blijft een energiecontract met een vast tarief voordeliger. Dit is een contract met een vaste prijs voor gas en stroom. Hierdoor hebben mensen een gegarandeerde energieprijs. Omdat de energieprijzen momenteel historisch laag liggen, is het nu slim om een één-, twee- of driejarig vast energiecontract te kiezen. Men profiteert dan de hele contractperiode van de lage energietarieven die op dit moment gelden. Consumenten kunnen het beste via een energievergelijker op zoek gaan naar het goedkoopste energiecontract.

Oorzaak van dalende energietarieven

Er zijn verschillende oorzaken te benoemen voor de dalende energieprijzen. Zo is er vanwege de coronacrisis een stuk minder vraag naar energie. Dat komt omdat veel bedrijven bijvoorbeeld nog steeds gesloten zijn. Daarnaast was de afgelopen winter relatief zacht, waardoor er een stuk minder gestookt is. Ook de afgelopen maanden is er veel zon geweest, wat weer goed was voor de opwekking van duurzame energie. Tot slot heeft de olieprijzenoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland er ook voor gezorgd dat de prijzen voor energie flink omlaag zijn gegaan.

Rijksoverheid stimuleert energiebesparing

Niet alleen met de keuze voor een vast of variabel contract kunnen mensen geld besparen, ook door het nemen van energiebesparende maatregelen. Dit wordt ook door de overheid gestimuleerd, want Nederland moet uiterlijk in 2050 van het aardgas af zijn. Mensen kunnen vooral veel energie besparen door hun woning goed te isoleren. Bij een hoekwoning betalen de bewoners gemiddeld 2000 euro om de spouwmuur te isoleren. Hiermee bespaart men ongeveer 650 euro per jaar aan energiekosten. Dat betekent dat de gemiddelde terugverdientijd op ongeveer drie jaar ligt. Particulieren die minimaal twee isolatiemaatregelen treffen, kunnen hiervoor subsidie krijgen van de overheid. Deze Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) kunnen mensen tot 31 december 2020 aanvragen. De subsidie is tijdelijk verhoogd met 10 procent, waardoor mensen nu 30 procent van de investeringskosten terug kunnen krijgen. Naast het isoleren van de woning kunnen woningeigenaren ook energie besparen met zonnepanelen, een warmtepomp en of een waterbesparende douchekop.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda