Nieuws

Eerste sleutels laatste fase Plan Zuid

De afgelopen jaren gingen er in drie fasen ongeveer 300 woningen in Plan Zuid tegen de vlakte, die plaatsmaakten voor 320 nieuwbouwwoningen. De laatste fase van de wijkvernieuwing wordt de komende weken door Bouwgroep Dijkstra Draisma opgeleverd aan de Bouwvereniging. Het gaat om de nieuwbouw van 92 duurzame woningen, gasloos en energiezuinig. Een investering van € 17 miljoen. Volgende week komen de eerste bewoners van 19 woningen langs voor de sleutels van hun nieuwe woning of studio.

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Vorige maand kregen zij al even de sleutels in handen om te proeven aan hun nieuwe woning en de maten op te nemen, maar nu volgt de echte sleuteloverdracht. De komende weken draagt de Bouwvereniging 92 nieuwe woningen over aan de bewoners. Het is de laatste fase van de wijkvernieuwing Plan Zuid in Harlingen. Bouwgroep Dijkstra Draisma zorgt op dit moment voor de afbouw van de woningen. Eind mei verwacht de Bouwvereniging alle huurders de sleutels te hebben overgedragen. Het bouwplan is dan klaar.

Petra van der Wier, directeur-bestuurder de Bouwvereniging: “Dit is een mijlpaal voor onze huurders en de organisatie. Plan Zuid is een aantrekkelijke en duurzame wijk geworden.Een wijk waar het veilig, prettig en gezond wonen is. Klaar voor de toekomst, we kunnen weer lange tijd vooruit. Met deze nieuwbouw bedienen we onze huurders met een gevarieerd aanbod sociale huurwoningen.”

Herontwikkeling Plan Zuid

Veel Harlingers hebben hun beginjaren in Plan Zuid doorgebracht. Plan Zuid ontstond na de oorlog. Door woningnood werden in rap tempo ongeveer 300 woningen gebouwd. Goedkope bouw met een groot aandeel kleine duplexwoningen. Eind jaren 90 kwam de keerzijde. Door de eenzijdige woningvoorraad, verouderde woonvormen, eenzijdige bevolkingssamenstelling en zeer matige woningkwaliteit ging de wijk achteruit ook op het gebied van leefbaarheid. In 2004 kwam de Bouwvereniging met een masterplan voor heel Plan Zuid. Na veel gesprekken en voorbereiding gingen de eerste woningen in 2007 tegen de vlakte.

Aankoop AZC en sporthal

Het AZC (oude politieschool) en de oude sporthal gingen ook plat. Hierdoor kwam er meer ruimte in het gebied. Een projectontwikkelaar kocht de grond van de sporthal en realiseerde 18 koopwoningen. De eerste fase van de nieuwbouw werd in 2010 door de Bouwvereniging opgeleverd. Daarna volgende in 2019 de tweede fase en nu in 2022 de derde en laatste fase.

In de derde fase zijn 126  duplexwoningen gesloopt. Hiervoor zijn 92 eengezinswoningen, studio’s en appartementen voor teruggebouwd. De nieuwe wijk is aantrekkelijk geworden doordat er meer ruimtelijk is opgezet met veel groen. De woningen zijn geschikt voor starters, alleenstaanden, gezinnen en senioren. De huurprijs ligt tussen de € 442,46 en € 678,66. Alle woningen zijn verhuurd.

Groen wonen

Om tot een goed eindresultaat te komen is de wijk flink op de schop gegaan. Tijdens de bouw pakte gemeente Harlingen de infrastructuur en de openbare inrichting van het terrein aan. Een aantal bewoners is weer terug in hun vertrouwde wijk en anderen stroomden uit. Op alle daken van de aardgasloze woningen liggen zonnepanelen. Een duurzame investering die de huurders tegemoet komt. Vooral nu de energieprijzen en andere kosten de pan uitrijzen. Petra van der Wier: “We investeren in de toekomst voor onze huurders. Dat zij hier een fijne, prettige plek hebben om betaalbaar te wonen.”

De Bouwvereniging is de kleinste corporatie in Friesland en met haar woningbezit de koploper als het gaat om het energielabel. Sinds 2019 heeft de corporatie gemiddeld energielabel A. Met de toevoeging van deze nieuwbouwwoningen wordt de groenste corporatie van het noorden nog wat ‘groener’.

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

|Doorsturen

BuienradarAgenda