Nieuws

Eerbetoon aan ‘De Vliegende Harlinger’

De viering van 75 jaar vrijheid was voor Folkert Bouma uit Makkinga aanleiding de website over zijn Harlinger oom Follie Bouma, te vernieuwen. Follie Bouma was in de oorlog gezagvoerder op een Mitchell-bommenwerper. In augustus 1944 werd zijn toestel neergehaald boven Noord-Frankrijk waarbij de gehele bemanning omkwam.

Follie Bouma, tweede van rechts.

Folkert Bouma heeft zijn oom niet gekend. Maar hij is naar hem vernoemd, en hij heeft zich altijd aangetrokken gevoeld tot de geschiedenis van zijn oom. Een Harlinger jongen, die op 24-jarige leeftijd het leven liet ver van Harlingen, en begraven ligt op de Grebbeberg.

De website over ‘De Vliegende Harlinger’ is deels gebaseerd op een artikel in een Harlinger Courant uit 1968. Jelle Bekius schreef dit uitgebreide verhaal over Follie Bouma. Bouma werd op 8 juni 1921 geboren te Sint Jacobiparochie, en verhuisde voor zijn eerste verjaardag met zijn ouders naar Harlingen. Bouma senior had een sigarenzaak in de Voorstraat (na de oorlog een ijssalon). Follie was een kaatser en hij won samen met Frans Helfrich en Gerrit Braaksma de Freulepartij te Wommels. Toen er door de crisis geen werk was, ging Follie vervroegd ‘de dienst’ in.

Zijn jongensdroom was vlieger worden en rond eind 1939 kreeg hij zijn eerste vlieglessen. Zijn moeder breidde een dikke pullover - de vlieglessen werden gegeven in een open vliegtuigje.

De zondag voor Pinksteren in 1940 zwaaide Follie op de hoek van de Sint Odolphisteeg naar zijn moeder, toen hij weer naar de vliegschool ging. Dat was de laatste keer dat ze elkaar zagen. De oorlog brak los en de vliegers van de vliegschool ontsnapten naar Frankrijk, om vervolgens de overtocht naar Engeland te maken op een mijnenveger.

De vliegeniers kwamen daar bij de RAF en verdere opleiding tot oorlogsvlieger volgde in Indië.

Eind 1940 schrijft Follie een Rode Kruisbrief naar zijn ouders: “Beste vrienden, nog alles kits, ik ben volkomen gezond en heb mijn oude beroep weer opgenomen. het beste hoor. Sterkte.” De brief werd ondertekend met F. Kaatser.

Hij vertelde graag over Harlingen, en zei tegen een bevriende familie: “Als ik de kans krijg, vlieg ik eens laag over de Voorstraat.”

Via Australië en de Verenigde Staten ging Follie in 1942 weer naar Engeland, en werd daar ingedeeld bij het beroemde 320 Squadron. Dit squadron bestond geheel uit Nederlandse vliegers en grondpersoneel. Het 320 Squadron verloor in de Tweede Wereldoorlog veertig vliegtuigbemanningen - in totaal 157 manschappen.

Het artikel in de Harlinger Courant van 3 mei 1968 vertelt over de vele missies van Follie Bouma met een Hudson, die later werd vervangen door een Mitchell. Onder andere aanvallen op raketinstallaties van de Duitsers en ondersteuning van de invasie bij Normandië. Naast succes zijn er ook zware verliezen. In augustus 1944 stijgen zeven Mitchells op van Dunsfold, om nabij Falaise (Frankrijk) Duitse geschutsopstellingen te bombarderen. De FW 258, met Follie Bouma aan de stuurknuppel, wordt geraakt door de Duitse luchtafweer. De kist stort neer en de volledige bemanning komt hierbij om het leven.

Het artikel is een aanrader en staat op de website van Folkert Bouma. Het is daar te lezen op de originele, gescande pagina’s en tevens als tekst die geprint kan worden. De site bevat ook andere stukken, zoals foto’s: www.folkertbouma.nl.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda