Nieuws

Eenvoud vierde bij Slach om Heech

53 Skûtsjes streden tegen elkaar op het Heegermeer om het zwaard van Grutte Pier. De Eenvoud eindigde tevreden op een mooie gedeelde 4e plaats. Hier is het verslag vanaf de Eenvoud.

Zaterdag

Er staat er een lichte wind, kracht 2. We maken een mooie eerste start, we hebben wel wat moeite snelheid te houden. Helaas worden we in het laatste kruisrak gehinderd door een schip uit de andere klasse, die een strafrondje draait. We moeten overstag en een extra slag maken naar de boei. We verliezen 3 plekken en eindigen de eerste wedstrijd toch nog op een 6e plek.

De tweede start hebben we moeite om weg te komen uit de vuile wind van de schepen die wat vroeg over de lijn zijn. We pakken de vlaagjes mooi op. Wanneer we om de laatste benedenboei draaien naar aan de wind, worden we opnieuw gehinderd door een schip dat een strafronde draait. We moeten tot in de wind loeven, de rode vlag wordt getrokken en “protest” geroepen. De umpire, die in zijn rib tussen de schepen op het water vaart, heeft de situatie gezien en geeft ons gelijk. Het andere schip moet nog een tweede strafronde draaien, om een straf te voorkomen.
Achteraf blijkt achter onze naam een OSC (on course side), ofwel valse start, te staan. Gelukkig kunnen we uiteindelijk deze wedstrijd aftrekken van het eindresultaat.

Tijdens de derde wedstrijd raken we een boei en moeten zelf een strafronde maken. Hier verliezen we enkele plekken en raken in de achterhoede. Na de laatste benedenboei maken we een hele mooie slag over het meer. Waar iedereen eerder overstag gaat, zetten wij door. We komen heel mooi uit richting finish en weten er op dit laatste rak 3 in te halen. We gaan als 7e over de finishlijn.

 

Zondag

Er staat vandaag beduidend meer wind, kracht 4 met uitschieters 5. We trekken een rif in het grootzeil. Er moet hard gewerkt worden aan de schoten om de stevige vlagen op te vangen.  We eindigen deze wedstrijd als 8e.

We maken een mooie tweede start bij het pin-end. Omdat de rest van het veld kiest voor de andere kant van de startlijn, kunnen we vrij varen. Bij de bovenboei kunnen we tussen de bakboordschepen draaien en gaan als 4e om de ton. Helaas maken we later een slechte benedenboei-ronding, waardoor we een paar plekken verliezen. We finishen als 5e.

We laden ons nog één keer op voor de laatste wedstrijd. Op het laatste ruime rak neemt de wind iets af en besluiten we het rif eruit te halen. We lopen wat in op het schip op 4e positie. Na een spannend laatste kruisrak, lukt het ons net niet het schip te verslaan en eindigen we als 5e.

We hebben mooi constant gevaren in de middenmoot. Dat levert ons een gedeelde 4e plaats op, waar we heel tevreden mee zijn. We hebben nog enkele weken tot de IFKS en we weten wat ons te doen staat.

|Doorsturen