Nieuws

Eenmalig vuurwerkverbod tijdens Oud en Nieuw: wat zijn alternatieven?

De jaarwisseling gaat er totaal anders uitzien dit jaar en dat komt niet enkel door de coronamaatregelen. Dit jaar is er voor het eerst een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk. Daarnaast wordt de ene na de andere vuurwerkshop vanwege het coronavirus afgezegd. Het lijkt een treurig jaar te worden voor de vuurwerkliefhebber, maar er zijn enkele alternatieven. 

De komende jaarwisseling wordt de verkoop en het afsteken van vuurwerk eenmalig verboden. Dit verbod is ontstaan om zo extra druk te voorkomen op de al zwaar belaste zorg en op de handhaving van de openbare orde. Op voorstel van staatssecretaris Van Veldhoven en minister Grapperhaus heeft de ministerraad ingestemd met het tijdelijke verbod. Oud en Nieuw is altijd een zeer drukke tijd voor de hulpdiensten. Vorige jaarwisseling belandden ongeveer 1.300 mensen op huisartsenposten en in ziekenhuizen vanwege vuurwerkletsel. Door de dichte mist was het vuurwerk niet altijd even goed zichtbaar, zoals in Harlingen het geval was. 

 

De politie kondigde strenge controles aan langs de grens omdat gevreesd wordt dat Nederlanders nog meer vuurwerk dan anders uit het buitenland gaan halen. De komende weken gaan agenten daarom steekproefsgewijs auto’s controleren. Wie illegaal vuurwerk importeert kan flinke boetes verwachten. Hiermee hoopt de politie mensen te ontmoedigen. 

Vuurwerk is ingedeeld in diverse categorieën met ieder hun eigen kenmerken voor geluid, gebruik en gevaar. F1 vuurwerk mag verkocht worden aan personen van 12 jaar en ouder en blijft deze jaarwisseling wel toegestaan. Het gaat hierbij om fop- en schertsvuurwerk zoals Bengaals vuur, sterretjes, knalerwten, trektouwtjes, Bengaalse lucifers, fonteinen voor binnen-  en buitenshuis gebruik, confettibommen en kerstcrackers. Consumentenvuurwerk in de F2 categorie is niet toegestaan. Dit zijn onder andere grondtollen, fonteinen, flitstabletten, stijgtollen en draaizonnen. 

 

Er is niet één lijn getrokken in Europa wanneer het gaat om het vuurwerkverbod. Het is dus waarschijnlijk dat in andere landen vuurwerkshows wel gewoon doorgaan, betoogt Jochem Kaastra, redacteur voor de Electronica-sectie van Adviesjagers. ‘Vuurwerkliefhebbers kunnen dus eerst zelf wat fopvuurwerk afsteken en vervolgens een vuurwerkshow online bekijken of bijvoorbeeld vuurwerk geluiden streamen. Zeker met een soundbar of een surround-systeem heb je dan wel deels de beleving, omdat het geluid echt body krijgt. Voor het plaatsen van een soundbar heb je een hdmi kabel of optische kabel nodig. Het is verstandig om deze al voor nieuwjaar te installeren en te testen.’ De beleving van vuurwerk afsteken heeft namelijk veel te maken met het geluid en de knallen. Zo knal je letterlijk het nieuwe jaar in.  

 

Een andere manier om toch wat lawaai te maken tijdens de jaarwisseling is door de champagne te laten poppen. Voor de kinderen is er speciale kinderchampagne die ook met een mooie pop open knalt. Dit is al het tweede knalritueel dat veel mensen hebben tijdens Oud en Nieuw. Ook zijn er ondernemers op het idee gekomen om ballonnen te gebruiken als alternatief. Deze geven een enorme knal als je ze popt. Dit alternatieve vuurwerk wordt gemaakt door een streng ballonnen aan elkaar vast te knopen met een touwtje eraan. Hiermee trek je de streng door een plankje met spijkers en knallen de ballonnen snel achter elkaar.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda