Nieuws

Een kijkje in het atelier van Anouk Pantovola en haar ‘art dolls’

Ze heet Anouk de Groot, maar ze heeft de naam van haar kunstzinnige bedrijfje aangenomen, en dus heet ze eigenlijk Anouk Pantovola. Ze is textiel-kunstenaar en poppenmaker, met klanten in de Verenigde Staten, waar de ‘art doll’ een begrip is. En ze woont sinds kort in Harlingen. De HC ging op de koffie bij Anouk, die - na omzwervingen in Londen en Schotland - van haar passie haar beroep maakte.

Anouk bij één van haar creaties.

Anouk maakte vroeger al haar eigen sprookjeswereld. Als ze thuis kwam uit school, ging ze zich verkleden en ze las sprookjesboek na sprookjesboek. Als klein meisje maakte ze met haar moeder al poppen. Ze gebruikten sokken, watjes, stukjes stof; van die dingen die je in huis vindt. En die werkwijze zie je nu nog een beetje teug in haar woning annex atelier in Harlingen. 

In een kast aan de muur, tegenover een tafel met naaimachine, staan potjes met knopen, kralen, sieraden en andere kleurrijke onderdelen voor ‘art dolls’ en sculpturen. “Ik verzamel oude dingetjes”, zegt Anouk. “Wat ik maar kan vinden, ik ben net een ekster.” Ze gebruikt nooit nieuwe materialen, en shopt bijvoorbeeld in de kringloop. Een tafelkleedje van 50 cent was bijvoorbeeld geknipt voor een poppenjurk, die als theatergordijntjes openvalt en een sprookjestafereel onthult.

Kunstacademie

“Met mijn werk wil ik een gevoel van mysterie en nostalgie over brengen”, zegt Anouk. “Iedere pop vertelt haar eigen verhaal.” Anouk schrijft een verhaal, en maakt daar een pop bij, met antieke en oude materialen, waar vaak ook al een verhaal aan zit. Naast sprookjes is ze geïnspireerd door folklore uit Oost-Europa en Rusland.

Ze wilde altijd al kunstenaar worden, en ging naar de kunstacademie in Arnhem. Maar het ging niet zo goed met schilderen: “Ik vond het niet zo boeiend, mijn werk was te illustratief, en ik kreeg ook slechte cijfers.” Ze koos daarom in haar afstudeerjaren voor een andere kunstvorm: het maken van stop-motion filmpjes - vooral omdat ze daarvoor poppen en miniaturen kon maken.

Etsy

Later verhuisde ze naar Londen (waar ze in de horeca werkte om rond te komen) en naar Schotland, waar ze als ‘live in carer’ (inwonende verzorger, red.) bij een oude dame woonde. Terug in Londen ging ze in een kanaalboot wonen, en pakte daar het poppenmaken weer op. Een vriendin vertelde over Etsy, een online marktplaats voor handgemaakte producten. Ze verkocht er een pop - dat was een bijzonder moment - en misschien kon ze haar beroep ervan maken?

Inmiddels leeft ze van haar kunst. “Ik noem het mijn brood en boter”, zegt Anouk. “En niet altijd met boter.” Vijf jaar geleden gooide ze uitgeknipte letters in een hoed, en daar kwam de naam Pantovola uit - een naam die past bij Oost-Europese folklore. Ze verkoopt haar werk online maar ook in een winkel in York. Instagram? Ze deed het toch maar, en inmiddels heeft ze bijna 24.000 volgers.

Praag

De meeste creaties verhuizen naar klanten aan de westkust van de VS, waar ‘art dolls’ kennelijk populair zijn. “Ik weet niet waarom”, zegt Anouk. “Ik heb nog niets in Nederland verkocht, maar daar hoop ik pop voor pop verandering in te brengen.”

Sinds kerst vorig jaar woont ze in Harlingen, waar haar familie al wat langer woont. “Als je ouder wordt,” zegt Anouk, “wil je je familie en oude vrienden graag wat dichterbij.” 

Later dit jaar wil ze naar een grote ‘art doll expo’ in Praag. “Een heel grote beurs in een soort paleis, waar poppenmakers en verzamelaars uit de hele wereld samenkomen. Echt gigantisch.” Anouk ziet haar creaties niet als kunst met een grote K. “Ik zit niet in de wereld van galeries en het is ook geen thuisdecoratie, maar een beetje er tussenin.” Ze maakt ook - in opdracht - ‘memory poppen’: hiervoor gebruikt ze materialen die door klanten worden ingestuurd, die voor hen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld stof van overgrootmoeders trouwjurk, een stuk tafellinnen, een oude foto of een juweel. “Het kan van alles zijn.
Deze materialen verwerk ik dan in een pop die bijvoorbeeld ter herinnering van een bepaald persoon wordt gemaakt.” In de toekomst wil Anouk haar werk uitbreiden met interieurdecoratie, zoals behang met schilderingen. Haar werk is te zien en te koop op www.pantovola.com. Op Instagram: www.instagram.com/pantovola.art

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda