Voetbal

Een jaar walking football

Ze bestaan bijna 1 jaar, de Walking Football Old Stars Harlingen. Vorig jaar, 30 maart 2018, vond een primeur plaats voor voetballend Harlingen. Met walking football (wandelvoetbal) kregen 60-plussers weer de kans om een balletje te trappen.

Het walking footballteam Old Stars Harlingen is in een jaar tijd flink gegroeid.

Er wordt op een klein veld met kleine doelen gespeeld, zonder keepers. Er wordt niet gerend. Er mogen geen slidings gemaakt worden; er zijn geen keepers; er wordt zonder buitenspel gevoetbald. De bal mag niet boven heuphoogte komen. Zeuren en sjanteren mag dan weer wel! Het fysieke karakter van voetbal maakt plaats voor een rustige vorm van bewegen en middels deze voetbalvorm wordt het voor velen makkelijker om een leven lang van voetbal te kunnen blijven genieten.

 

Het fenomeen Walking Football deed vorig jaar op het sportpark van fc Harlingen aan de Oosterparkweg zijn intrede. Het Walking Football is in Engeland ontstaan en overgewaaid naar het Europese vasteland. In diverse landen wordt het met veel enthousiasme uitgevoerd en nu dan ook in Harlingen. Een en ander is tot stand gekomen door de gemeente Harlingen buurt- en sportcoach Stijn Kooiman, Marcel Frankena (trainer), stichting Sportpromotie Harlingen, stichting Cambuur Verbindt, het Ouderenfonds en fc Harlingen. Fysiopraktijk Rozengracht levert een bijdrage door de deelnemers zo nodig te begeleiden en een fit test bij hen af te nemen.

 

In het begin werd er wat lacherig over gedaan en waagden er een stuk of acht man zich aan het walking football. Intussen zit het team op twintig voetballers en komen er wekelijks meer bij. Walking football wordt inmiddels in de provincie Friesland steeds meer gespeeld, in onder andere Heerenveen, Sneek, Zwaagwesteinde, Irnsum, Bolsward en Leeuwarden. Zelfs op Terschelling zijn de eerste gesprekken gaande om daar ook iets op te zetten. Waren het eerst de mannen van Cambuur die de helpende hand uitstaken om een en ander in goede banen te leiden, nu zijn het de Harlingers zelf die toernooien afgaan en andere verenigingen helpen met opstarten. Zo zijn ze in het Cambuurstadion in Leeuwarden geweest maar gingen ze ook voor toernooien in Almelo, Rotterdam, Amsterdam, Dronrijp, Heerenveen en Enkhuizen.

 

Elke woensdagochtend dienen de spelers om 9.30 uur bij fc Harlingen aanwezig te zijn voor de broodnodige uitleg en natuurlijk een bakje koffie. Om 9.45 uur wordt er omgekleed waarna er van 10.00 uur tot 11.00 uur getraind wordt. Eerst rustig een warming-up, wat strategische en technische oefeningen van Marcel Frankena, waarna er onderlinge partijtjes gespeeld worden. De mannen hebben er duidelijk plezier in, er ontstaan nieuwe vriendschappen en dat is de bedoeling ook van het spelletje. Het sociale gebeuren is heel belangrijk, en die mooie verhalen van vroeger dragen hieraan bij. Elke 60-plusser mag zich overigens bij de groep aansluiten. Mensen die mee willen doen, kunnen zich ter plaatse aanmelden en uit ervaring is inmiddels gebleken: neem sportschoenen en sportkleding mee want als je eenmaal staat te kijken wil je ook meedoen.

|Doorsturen