Nieuws

‘Een bjusterbaarlike dei’

Als Harlingers over een ‘bjusterbaarlike dei’ gaan spreken, dan is er iets bijzonders aan de hand. En dat was er, afgelopen zaterdag. Open Monumentendag trok een recordaantal bezoekers.

Achter veel Harlinger gevels liggen prachtige verhalen verborgen. Hier Noorderhaven 33.

Naast vaste adressen zoals ’t Gouden Stoepke en de Sint Michaëlkerk waren ditmaal ook veel particuliere woonhuizen opengesteld. Dat bleek in combinatie met het schitterende weer een succes, ook voor de eigenaren zelf. “Je weet natuurlijk dat je in een mooi huis woont,” zei iemand, ‘maar het is erg leuk om dat een hele dag van anderen te horen.” Een andere deelnemers was verrast over de kennis van sommige bezoekers, bijvoorbeeld over stuc- of houtsnijwerk. “Zo hoor je nog eens iets over je eigen huis.” Bij het pand Franekereind 15 - het voormalige Logegebouw op de hoek van de William Boothstraat - kwam vooral veel boven water over de meer recente geschiedenis. Het pand had tijdelijk gefungeerd als katholieke jongensschool, vertelde een oudere heer, nadat de school op de Schritsen in de oorlog bij een bombardement was geraakt. Het was tijdelijk een kleuterschool, vertelde een volgende bezoekster, totdat het Kwetternest werd gebouwd. De Bondsspaarbank zat hier in de jaren zeventig, zei een ander, toen de bank op de haven werd verbouwd. Zelfs de kluis werd hier naar binnen getild. De bibliotheek was er gevestigd, vulde iemand anders aan, toen de vestiging op de hoek Voorstraat/Kleine Bredeplaats werd gemoderniseerd. 

 

Topdrukte

Een publiekstrekker was beslist ook Noorderhaven 33, laatstelijk het woonhuis van wijlen mevrouw Smeding en daarvoor onder andere kantoor van het Loodswezen. Dienstmaagd Wietske ving belangstellenden op de stoep met mattenklopper en bezem op, waarna de heer Fontein ze persoonlijk door zijn huis en souterrain leidde. “Skitterend!”, aldus een enthousiaste Harlingse. “Je wete niet wat je siêne.” Ook richting Zoutloot en Noordijs was het een komen en gaan van wandelaars en fietsers. Op nummer 19 plakte de familie Stadt uiteindelijk een briefje op de deur (‘Even pauze’), omdat ze maar niet aan een snelle boterham toe kwamen. De wandelingen van de Stadsgidsen waren eveneens volle bak.

 

Tevreden

De organisatie is meer dan tevreden over de dag. “Je ziet hoe trots Harlingers zijn op hun stad, hoe verkocht mensen zijn aan hun huis. Eigenaren hebben letterlijk van alles uit de kast gehaald om hun gasten iets over het pand te vertellen: restauratieplannen, oude foto’s, noem maar op. Sommigen hebben ook de hele dag koffie en thee lopen zetten voor wie er maar over de vloer kwam. Echt een groot compliment voor de betrokkenheid en inzet van al deze eigenaren. Een geweldige promotie van de stad, waar niet alleen veel ouwe seunen maar ook veel mensen uit de dorpen en (buitenlandse) toeristen volop van hebben genoten!”

 

|Doorsturen

Peter

2019-09-19 15:22:51

As rasechte ouwe seun kan ik mie niet fiene in disse uutspraak - ut sal um miskien wel an mij legge maar 'bjusterbaarlike' is niet wat wij segge hier ...skitterende is meer op sien plak.

Bjusterbaarlike - is meer iets van import harlingers.

Buienradar



Agenda