Nieuws

Duurzame initiatieven Harlingen

De Nederlandse economie moet in de toekomst circulair worden. De grondstoffen raken op en de mensheid vraagt meer van de aarde dan zij eigenlijk aankan. In een circulaire economie bestaat er geen afval meer, maar wordt afval gebruikt om er iets nieuws van te maken of om het te ruilen of weg te geven. Op die manier worden grondstoffen voor nieuwe producten bespaard. Niet alleen de industrie, bedrijven en de overheid spelen een belangrijke rol in deze transformatie, maar ook de burger heeft een belangrijke taak hierin. Wat de burger kan doen gaat heel ver. Het gaat ten eerste om een verandering in de mentaliteit van de consument. Koop geen nieuwe spullen als je die niet nodig hebt, leen en ruil van anderen, scheid afval, hergebruik materialen voor nieuwe doeleinden, repareer elektronische apparaten of lever ze in, eet minder vlees, gebruik groene energie, reis minder met het vliegtuig of de auto en koop tweedehands! Dit laatste, het kopen van tweedehands producten, is een belangrijke manier om de circulaire economie te steunen die voor iedereen aantrekkelijk is. Het helpt de consument om van bruikbare spullen af te komen en de koper om te vinden wat hij nodig heeft zonder iets nieuws te kopen.

In Nederland bestaan verschillende grote landelijke online aanbieders waar men tweedehands goederen kan aanbieden en inkopen zoals Marktplaats, Bol.com, Speurders en tweedehands.nl. Het nadeel van deze landelijke aanbieders is dat men transport en vervoer veroorzaakt en dus aanvullende vervuiling voor het milieu. De circulaire economie is juist gebaat bij lokale initiatieven en die bestaan ook in Harlingen.

In Harlingen bestaat bijvoorbeeld de site koopplein.nl/harlingen. Koopplein is een franchiseformule die een netwerk van lokale marktplaatsen in Nederland exploiteert. Zo kan iedere gemeente zijn eigen Koopplein krijgen waarop particulieren gratis en in de buurt hun tweedehands goederen kunnen verkopen of aankopen. In Harlingen bestaat de site koopplein.nl/harlingen in combinatie met een fysiek verkooppunt in het centrum van de stad. De kooppleinwinkel is bedoeld als aanvulling op de online versie. De winkel heeft een eigen assortiment, maar biedt particulieren en ondernemers ook de mogelijkheid om hun spullen te verkopen volgens een drop-off systeem. Dit houdt in dat de particulier 70% en de winkel 30% van de verkoopprijs krijgt. Bovendien is het mogelijk om een verkooptafel in de winkel huren volgens het rent-a-table principe. Bedrijven of particulieren kunnen hun spullen verkopen en de opbrengst houden.

Een fysieke winkel heeft het voordeel dat u er zelf even naar toe kunt fietsen of lopen en geen aanvullende vervuiling veroorzaakt. Een ander voordeel ten opzichte van een online aanbieder is dat er geen ongewenst bezoek aan de deur komt of dat u zelf de artikelen op internet moet plaatsten.

Harlingen heeft verder ook een Kringloopwinkel op de Industrieweg 12. Deze Kringloopwinkel hoort bij een van de 7 kringloopwinkels van Stichting Omrin Estafette, hét kringloopbedrijf van Friesland. De stichting Estafette is een bedrijf zonder winstoogmerk dat zich inzet voor het creëren van een circulaire economie en het realiseren van een inclusieve samenleving. Elk jaar zorgen zij ervoor dat er wel 2,4 miljoen kilo aan spullen wordt hergebruikt! De organisatie werkt met vrijwilligers en scholieren die er werkervaring op kunnen doen of een stageplaats kunnen krijgen. Er worden niet alleen tweedehands spullen verkocht, maar ook workshops gegeven, ge-upcycelde producten vervaardigd die door de vrijwilligers en studenten worden gemaakt en goedkoop worden verkocht. De kringloopwinkel draagt zo een steentje bij aan het milieu, de samenleving en, ook niet onbelangrijk, uw portemonnee! De Kringloopwinkel organiseert ook rommelmarkten, alleen (nog) niet in Harlingen zelf, maar wel elke zaterdag in de Melkfabriek van Burgum en in Heerenveen. De Fryske Sneupersmerke in Heerenveen beslaat wel 5400m2 en is verdeeld over drie hallen. Er wordt van alles aangeboden, van tweedehands racefietsen voor de Bauke Mollema fan, schaatsen voor de toekomstige Rintje Ritsma, computer games of zelfs pokerkaarten om zo goed te worden als de pros zoals Fatima Moreira de Melo. U kunt het zo gek niet bedenken of het is wel tweedehands te krijgen.

Verder zijn er ook nog andere winkels met tweedehandsspullen in Harlingen zoals Twice Clothing, de Store, Antiekhandel ‘t Klavertje Vier of de Booth Boetiek van het Leger des Heils, waar ook een uitgebreide collectie tweedehands kleding te krijgen is voor bodemprijzen. Zij hebben een aparte woonkamer waar u een kopje thee of koffie kunt drinken en een praatje kunt maken als u daar zin in heeft. Verder is er nog het Pandjeshuis Harlingen Friesland waar nieuwe maar ook tweedehandse goederen kunnen worden verkocht, ingekocht of in wachtkoop kunnen worden gezet. U kunt er goud en zilver verkopen, tweedehands wasmachines kopen en verkopen, motorische voertuigen aanbieden en zelfs kruisbogen en handbogen vinden.

Tussen mei en september is er in Harlingen ook elke donderdag een populaire rommelmarkt op het Havenplein waar particulieren hun tweedehands spullen kunnen verkopen. Weggeven is ook een goed alternatief wat kan bij sites zoals gratisaftehalen.nl/harlingen of de weggeefhoek.net

Facebook is een ook uitermate geschikt netwerk om op lokaal niveau gebruikte spullen te verkopen aan mensen in de buurt. Door het oprichten van persoonlijke beheerde verkoopgroepen binnen bepaalde wijken wordt het nog makkelijker om spullen te ruilen, weg te geven of te verkopen. Hoe lokaler, hoe sneller en makkelijker het vaak wordt. Er bestaan inmiddels honderden verkoopgroepen in Nederland en het aantal blijft groeien. Ook al moet je op Facebook in principe wel meer persoonlijke gegevens prijsgeven dan op een site zoals Marktplaats, toch lijkt de drempel om te verkopen lager. Juist omdat men kan zien waar de artikelen vandaan komen, voelt het misschien vertrouwelijker.

Weggeven, ruilen, lenen, tweedehands kopen, er zijn genoeg mogelijkheden om een steentje bij te dragen aan de circulaire economie. Harlingen heeft een aantal goede lokale winkels waar u van alles kunt vinden en u zich als consument circulair kunt gedragen!

|Doorsturen

Buienradar



Agenda