Nieuws

Drukte van belang voor Halve Maen

HARLINGEN - De waterprojectie van de ‘gouden’ Halve Maen bracht volgens de organisatie van de Museumweek meer dan 2500 Harlingers op de been.

 

(Foto: Jorrit Lousberg)

De onthulling van de Gouden Waterprojectie werd muzikaal omlijst door de ‘4Tuoze Matroze’. Zij schreven speciaal voor de gelegenheid het lied ‘Halve Maen’. Ambassadrice Kim-Lian van der Meij kondigde tot slot de Skúmkoppen aan, een Harlings Zeemanskoor dat de onthulling afsloot.

 

Een schaalmodel van de Halve Maen is door het Hannemahuis in bruikleen gegeven aan het Westfries Museum te Hoorn en i sdaar het hele jaar te bewonderen. De Halve Maen is voor de Nationale Museumweek eenmalig terug in Harlingen.

 

Museumdirecteur Hugo ter Avest is trots op het pronkstuk uit het Hannemahuis: “Harlingen heeft een maritiem verleden. Bovendien woonde en werkte de maker van deze replica, Lolke Johannes van der Wal, in Harlingen. Daarom heeft de Halve Maen zo’n prominente plek in de stad."

 

De Halve Maen dankt zijn bekendheid aan de ontdekkingsreis die Henry Hudson in 1609 in opdracht van de VOC maakte. Tegen de orders van de VOC in, verkende de oostkust van Noord-Amerika op zoek naar een alternatieve zeeroute naar de rijkdommen van Indië. Deze reis gaf de aanzet tot de stichting van de kolonie Nieuw-Nederland en Nieuw-Amsterdam, het huidige New York. 

|Doorsturen