Nieuws

Drie eeuwen oud vissershuisje krijgt nieuwe bewoners

Het enig overgebleven vissershuisje van Harlingen is gered door de Hein Buisman Stichting. Het drie eeuwen oude huisje aan de Wasbleek stond vroeger in een armmoedige buurt met visserlui en wasvrouwen. Er werden in die tijd woninkjes in de brand gestoken om ongedierte te verdrijven. Afgelopen vrijdag werden de sleutels uitgereikt aan de nieuwe bewoners van het enig overgebleven huisje.

Door Ubbo Posthuma

Overhandiging van de sleutels, vlnr Wijtze van der Veen, Cecilia Bouma, Ulrike Kroll, Maya Kroll en Marcel de Boer. (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

De Hein Buisman Stichting, opgericht in 1964, heeft meer dan honderd monumentale panden in Harlingen gerestaureerd. Rond 2003 werd de restauratiesubsidie afgeschaft. Als gevolg daarvan stonden de activiteiten van de Hein Buisman Stichting vanaf die tijd op een zacht pitje. Een paar jaar geleden hebben provincie Fryslân, gemeente Harlingen en de Hein Buisman Stichting een fonds opgericht waarin zij alle drie een belangrijk bedrag hebben gestort. Dat fonds is bedoeld voor restauraties van monumentale panden in Harlingen. Door dit fonds werd het project aan de Wasbleek mogelijk.

 

Toen de Hein Buisman Stichting het huisje kocht, was het aan het verruïneren. Van het vissershuisje zijn twee woningen gemaakt. Vrijdagmiddag werden de sleutels door Jan Zeinstra (eigen fabricaat) symbolisch aan de kopers Cecilia Bouma en Maya Kroll overhandigd. Vervolgens konden de twee woningen worden bezichtigd. Het was duidelijk dat de restauratie de straat een enorme update heeft gegeven, waar ook de overige bewoners blij mee zijn.

 

Na de bezichtiging ging het gezelschap naar Levels voor een hapje en drankje. Voorzitter Jan Kersbergen sprak nog even een woordje. Hij feliciteerde de aanwezige aannemer Vallinga-De Jong uit Bolsward en Adema Architecten uit Dokkum voor de mooie, degelijke en smaakvolle woningen. Rienk Talsma van Adema Architecten liet weten in 2016 te zijn begonnen met plannen maken. “Eind 2017 werden de vergunningen ingediend en begin 2018 waren de vergunningen gereed”, zei Talsma. “Toen deed echter het eerste probleem zich voor, vervuilde grond. Alles moest gesaneerd worden, een heel traject. Medio mei/juni kon met de bouw worden begonnen. Naast bouwbedrijf Vallinga-De Jong waren ook Mensonides Installatie en De Noordhoek Schilderwerken Leeuwarden bij het project betrokken. In juli waren beide woningen al verkocht en alles is vlekkeloos verlopen..” Talsma gaf aan heel tevreden te zijn met het resultaat en had voor alle medewerkers en kopers een leuke attentie: zeven onderzetters met de afbeelding van beide woningen.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda