Nieuws

Dijkje Ludinga in de knel tussen Klaver en gemeente

Een stuk grond tussen Ludinga en het Oosterpark, met een dijkje, wil maar niet van eigenaar wisselen. Volgens afspraak zou de gemeente de grond van projectontwikkelaar Wopke Klaver kopen, maar na jaren is het er nog steeds niet van gekomen, en dat gaat ten koste van het onderhoud aan het dijkje. Volgens Klaver heeft het nu lang genoeg geduurd. Hij wil het dijkje achter de woningen aan de Boontjes weghalen.

De buurt klaagde al eens over het onderhoud en een sprinkhanenplaag. “De eerste jaren heb ik uit coulance het dijkje laten onderhouden”, zegt Klaver. “Ondanks meerdere verzoeken heeft de gemeente tot op heden het eigendom van dit dijkje niet over willen nemen. Na enkele jaren vond ik het welletjes en heb het dijkje niet meer laten onderhouden. Het resultaat hiervan was dat het een grote wildernis werd, het onkruid stond meters hoog en de omwonenden klaagden.” 

Harlinger Belang vroeg het college van B en W eerder dit jaar naar het gebrek aan onderhoud. “De heer Klaver heeft het weiland tussen het Oosterpark en Ludinga inclusief het bewuste dijkje al eens aan de gemeente te koop aangeboden”, meldde een ambtenaar van de gemeente. “De gemeente heeft dit bod toen geaccepteerd waarna Klaver zijn aanbod weer introk.”

Volgens Klaver is dat “pertinent onjuist”: “Er is - en dat zeg ik met zeer grote nadruk - nooit een bod gedaan dat is geaccepteerd.” De HC vroeg de gemeente of het aanbod aantoonbaar is. “Het perceel is wel degelijk aangeboden aan de gemeente Harlingen”, meldt een woordvoerder. Ze verwijst daarbij naar een brief die Klaver in 2017 aan de gemeente stuurde, met een taxatierapport van de grond. In de brief staat echter niets over een aanbod.

“Enkele jaren geleden heb ik de grond laten taxeren en aangegeven bereid te zijn de grond te verkopen maar heb toen nooit de grond te koop aangeboden”, zegt Klaver.

De woordvoerder van de gemeente verwijst verder naar een brief van de gemeente aan Klaver, van begin 2019. Dit is een reactie op een brief van Klaver, die een grondruil voorstelde: het stuk Ludinga tegen grond bij winkelcentrum Kimswerda. Klaver koppelde Ludinga aan Kimswerda, omdat de gemeente dat in het verleden ook deed. In haar brief meldde de gemeente dat ze de gronden niet wilde koppelen, maar nog wel belangstelling had voor het perceel in Ludinga. “De gemeente wacht nog op een concreet antwoord op de laatste brief’, meldt de woordvoerder. “De gemeente Harlingen wil de grond nog steeds kopen als onderdeel van de groenstructuur in de wijk.”

Klaver stelt dat aankoop van de grond door de gemeente nog altijd bespreekbaar is. De koppeling met Kimswerda heeft hij losgelaten: “De grond van de voormalige woonwagenstandplaats bij Kimswerda wil ik niet meer aankopen. De grond is zéér zwaar vervuild en de koper wordt juridisch aansprakelijk voor de verontreiniging.” De kosten van sanering zijn voorlopig geschat op 350 tot 400 duizend euro en hierdoor heeft de grond een grote negatieve waarde, aldus Klaver.

Klaver meldt dat hij op korte termijn nog bereid is om samen met de gemeente de gevaarlijke verkeerssituatie bij het winkelcentrum aan te pakken, mits de gemeente verantwoordelijk blijft voor de risico’s van de vervuilde grond. “En er zullen afspraken moeten worden gemaakt over het bestemmingsplan.”

Terug naar Ludinga: “Omdat ik van mening ben dat het nu lang genoeg heeft geduurd heb ik plannen gemaakt het dijkje weg te halen, de sloot te vergraven zodat deze direct grenzend aan de achtertuinen zal komen.”

|Doorsturen

Buienradar



Agenda