Nieuws

Diefstal-uitdaging onder leerlingen rsg Simon Vestdijk

HARLINGEN - Leerlingen op rsg Simon Vestdijk dagen elkaar uit om te stelen in een supermarkt. De school, politie en supermarkten waarschuwen voor deze oliedomme actie: het levert een aantekening op, mogelijk een Halt-verwijzing/strafblad.

“Ze jutten elkaar op om te jatten”, vertelt Olaf Hermus van de Jumbo. Via-via werd hij getipt over de jeugd die van stelen een sport wil maken. “Ze hebben niet door dat het heel veel gevolgen heeft. Het is geen spelletje; ze kunnen serieus hun toekomst vergooien.”

De Jumbo zit er bovenop, zegt Hermus. Met een camerasysteem en er lopen mensen undercover in de winkel. “Aan het begin van de week pakten we de één na de ander”, vertelt Hermus. “Een meisje van 12, jongens van 14. We doen aangifte tegen iedereen die steelt en ze krijgen een winkelverbod.”

Rsg Simon Vestdijk heeft ouders/verzorgers over de zogenaamde challenge ingelicht, en besteedt er op school aandacht aan. De afgelopen dagen leken de leerlingen hun ‘challenge’ te verleggen naar de Plus en de Aldi. Dat blijkt ook uit berichten op Instagram. De wijkagenten reageren op Instagram: “Wanneer je meedoet, maken wij met veel plezier een proces verbaal op. Dit resulteert in een strafblad. Dan wordt het krijgen van een vakantiebaantje, of je droombaan in de toekomst wel erg lastig.”

|Doorsturen

BuienradarAgenda