Nieuws

Delfzijl en Harlingen op ramkoers?

HARLINGEN - Zowel Harlingen als Delfzijl zijn in de race voor de Tall Ships Races van 2022. De gemeente Harlingen heeft toenadering gezocht tot Delfzijl, maar de projectdirecteur van ‘Delfsail’ is volgens burgemeester Roel Sluiter “niet de allermakkelijkste”.

Dat zei Sluiter woensdagavond in de raadsvergadering. Er zijn veel havens die graag willen meedoen aan de Tall Ships Races van 2022, aldus Sluiter, en Delfzijl heeft zich al gemeld bij de Britse hoofdorganisatie Sail Training International (STI). ‘Zijn ze nou stapelgek geworden?’, was de eerste reactie van Sluiter. “Maar dat is onvriendelijk en levert niet zoveel op; we hebben gekozen voor overleg, om te kijken of we tot een vergelijk kunnen komen”, zei Sluiter. “laten we zien of Harlingen starthaven kan worden en Delfzijl finishhaven, of in andere volgorde.”

Delfzijl heeft al een projectdirecteur ingehuurd, vertelde Sluiter, zonder haar naam te noemen. “Dat kost handenvol geld en het is niet de eerste de beste.” Het gaat om Jeannette Blijdorp-Jonker. Ze werkte eerder voor Delfsail, Sail Den Helder en Sail Amsterdam. “Dat is wel en mevrouw om wat rekening mee te houden en niet de allermakkelijkste bleek tijdens het overleg.”

Harlingen en Delfzijl moeten geen ruzie maken, anders vaart STI mogelijk in 2022 om Nederland heen, opperde Sluiter. Maar als Delfzijl de Tall Ships Races niet zou krijgen had Blijdorp-Jonker gezegd, dan liever helemaal geen Tall Ships Races in een Nederlandse haven. “Een uiterst onaangename reactie”, zei Sluiter woensdag in de raadszaal. “Maar het betekent ook hoe scherp ze er in zit.”

Verder heeft Harlingen zich ongeveer twee weken geleden uitstekend gepresenteerd op de Tall Ships Conference in Sevilla, vertelde Sluiter. Daar nam Harlingen opnieuw de trofee in ontvangst voor het leveren van verreweg de meeste trainees. “Dat hebben wij goed gedaan”, zei Sluiter. “Daarmee komen wij het meest tegemoet aan wat STI wil.”

Volgens Sluiter werkt Harlingen met “ragfijne strategische spellen” en is er een bondgenootschap met Cuxhaven. Sluiter kijkt er met enig vertrouwen op vooruit. “Maar het is nog niet gelopen.”

Overigens maakte Delfsail begin van dit jaar al bekend zich kandidaat te stellen voor de Tall Ships Races in 2022.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda