Nieuws

Wie zijn de iconen van het Wad? Deel 11 Muzikanten van en over ’t Wad

De Wadden voor dummies door Henk Tameling

Als we in de wereld van de muziek op en over de Wadden duiken, kunnen we een breed spectrum aan muzikale vormen beluisteren. Op elk eiland zijn authentieke troubadours te beluisteren, over elk is op Spotify of YouTube wel een lied of een sketch te vinden. Vandaag een crossmediale reis door de muziekwereld van de Wadden. Veel luister- en kijkplezier met deze combinatie van tekst, beeld en geluid. Omdat deze aflevering veel webadressen bevat, publiceren we de tekst hier ook.

Ouverture

Over De Wadden, de Waddenzee en de Noordzee zijn diverse composities te beluisteren. De Groningse leraar, cabaretier en liedjeszanger Henk Lagerweij (1934-2017) schreef en zong ‘De Waddenzee’ (2016), te beluisteren op Spotify. De componist Leo Cuypers (1947- 2017) en pianist van jazz en geïmproviseerde muziek componeerde ‘de Waddenzee suite’. In een uitvoering van het Willem Breuker Collectief is deze te zien op: https://www.willembreuker.com/project/2016-david-kweksilber-big-band-plays-wb-waddenzee-suite/.

Troubadour Boudewijn de Groot komen we op Spotify met nummers tegen als ‘Het eiland in de verte, Noordzee’. Freek de Jonge schreef de tekst en Boudewijn zong ‘De vondeling van Ameland’. Het lied begint met: ‘Op het strand van Ameland/was hij als zuigling aangespoeld/overboord gegooid/op een reddingsboei gebonden/hij had zich op de golven/als in de baarmoeder gevoeld/en schreeuwde tot hij/door een jutter werd gevonden.’ Beluister de melancholische stem van Boudewijn de Groot op https://www.youtube.com/watch?v=6z9n1qk6jqU

Texel

Cabaretier en bioloog Jochem Myer is vanaf kinds aan een echte waddenfan en hij brengt veel vrije- en werktijd door in zijn vakantiehuis op Texel. In zijn voorstelling ‘Adem in, adem uit’ brengt hij een ‘Ode aan de Waddeneilanden’. Te zien in het programma Opium op Oerol van 20 juni 2019: https://www.avrotros.nl/opium-op-oerol/gemist/detail/item/jochem-myjer-brengt-een-ode-aan-de-wadden-20-06-2019/

Vlieland
Op Vlieland trekt singer/songwriter Sjoerd Elzinga met zijn gitaar zijn eigen spoor op het eiland. Als troubadour Sjoerd speelt hij op de terrassen van de camping, de lokale horeca als Zeezicht en de Zeevaert en het verzorgingstehuis zoals onlangs tijdens de lockdown. ‘Laat me maar op Vlieland zijn’ en ‘Ansichtkaart van Vlieland’ zijn enkele van zijn eigen songs. De muziek van Sjoerd - Een jongen van het strand - is te beluisteren op zijn website: http://www.sjoerd-vlieland.nl/muziek/

Nils Koster en Ger Lamerus vormden jaren de muziekgroep Drijfhout. Met gitaar en harmonica brengen ze met veel eigen werk het eilanderleven, het leven op zee en de nodige hoeveelheid stoere verhalen tot leven. Ze doen dit met muzikale en theatrale optredens in Podium Vlieland, de lokale hall of fame. Jarenlang verzorgden zij ook de Oudejaarsconference over lokale gebeurtenissen. De meest recente CD van Drijfhout is Wantij: https://www.drijfhout-vlieland.nl/audio/wantij/. De plaats van Ger Lamerus is in 2020 overgenomen door Jan Wim Cupido.

De finale: Terschelling
De Bruce Springsteen van Terschelling wordt hij wel genoemd: Hessel van der Kooij. Vanaf 1972 treedt hij jaar in jaar uit op in De Groene Weide in Hoorn, zijn eigen café/restaurant met podium. Zo'n 250 maal per jaar, stipt van 22:30 tot 0:30, voorzien van een glas thee met honing brengt hij covers en eigen songs. Vrijwel elk optreden is ‘Terug naar Terschelling’ te horen. Het was in 1985 een hit en belandde op de 18e plaats in de Top 40. De laatste jaren deelt hij zijn podium met zijn natuurlijke opvolger, dochter Tess. Hessel slaagde succesvol de band met zijn schare trouwe fans aan de wal te onderhouden met grote concerten in Heerenveen, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam.

In de videoclip Eilandliefde toont Hessel zeker twee passies die zijn leven zo typeren: het eiland en zijn muziek. https://www.youtube.com/watch?v=jhqPzWQXXO0. Wat dit jaar zijn grootse apotheose moest worden, een megaconcert van Hessel, Tess en Vrienden in Ahoy Rotterdam, werd door de coronacrisis onmogelijk. Terug naar Terschelling werd de bittere werkelijkheid in dit pandemiejaar. De sfeer van Hessel en Tess live in De Groene Weide zal zeker weer vanouds zijn zoals is te proeven op: https://www.youtube.com/watch?v=cy5dT9OdL5Y Zoiets als Bruce Springsteen en Beth Hart: ‘One heart’.

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda