Nieuws

‘De Slag’ loopt vast op coronabank

HARLINGEN – De jaarlijkse zeilwedstrijd met traditionele zeilschepen over de Waddenzee ‘Slag in de rondte’ gaat niet door. Dolf Siere, voorzitter van Stichting Wantij, wist het zeker: ‘De Slag’ moet plaatsvinden, ten koste van alles, als het éven kon. Maar na de corona-persconferentie van afgelopen dinsdag was hij er uit: ‘Het is klip en klaar. Het kan niet.’

 Door Gijs van Hesteren

Slag-voorzitter Dolf Siere. “Nog nooit eerder een jaar overgeslagen.” (Foto: Gijs van Hesteren)

Op Facebook schreef hij: “De Slag ligt uit de wedstrijd. We zijn vastgelopen op een coronabank, ten noorden van de zeeën der overspoelde zorg. Het ziet er naar uit dat we de komende vier weken niet los komen. We hadden nog geprobeerd eigenwijs de randjes van het wad op te zoeken. Maar we zijn toch de geul uit gezeild.” 

Al 25 jaar achtereen komen doorgewinterde waddenschippers in het najaar bijeen in de Harlinger Willemshaven. In een nietsontziende marathon zeilen ze hun klippers en tjalken van west naar oost en weer terug, over zandbanken, wantijen en prielen, zonder gebruik van de motor. Aan deze lange traditie komt tijdelijk een eind. Op de 26e editie zullen we tot 2021 moeten wachten.

Gemiste omzet

“Na de persconferentie hebben medebestuurslid Daan Visser en ik elkaar gebeld. Hoe moeten we de nieuwe maatregelen interpreteren?” legt Dolf Siere uit. “Daan was bezig met een groepszeilreis op het wad. Hij vroeg zich al af wat hem nu te doen stond. Zijn klanten afzetten in de dichtstbijzijnde haven? De reis tot vrijdagmiddag gewoon afmaken? Hij was er nog niet uit, maar voor een wedstrijd als de Slag waren we er snel uit. De overheid zet een stop op het organiseren van wedstrijden. Dat gaf de doorslag, samen met het hele gevoel dat de corona-ontwikkelingen bij ons oproepen en de zorg die we moeten hebben voor elkaar.”

De afgelasting komt desondanks hard aan bij de vaste groep deelnemende schippers. “Ze hebben dit jaar al zo weinig gevaren”, zegt Siere. “Het gaat hen niet eens om gemiste omzet. Voor hen is zo’n evenement aan het einde van het seizoen een belangrijke vaste waarde. Het zou zo’n opsteker geweest zijn, als deze wedstrijd - ik denk als enige dit jaar - door had kunnen gaan. Stormen, extreem laag water, windstiltes, alles konden we de laatste 25 jaar overwinnen, maar een minuscuul virus is ons de baas. Tja, we moeten het uitzitten.”

Dit jaar geen majestueuze start vanuit de Harlinger Willemshaven. (Foto: Gijs van Hesteren)

|Doorsturen

BuienradarAgenda