Nieuws

De redders van KNRM station Harlingen

Het zijn mensen die vrijwillig de zee op gaan om anderen te helpen. De opstappers van KNRM station Harlingen hebben één ding gemeen: ze delen een gedrevenheid en ze staan 24 uur per dag, zeven dagen in de week klaar om anderen te helpen. Dat doen ze geheel vrijwillig. Al sinds 1880. In deze maandelijkse serie wordt de Harlinger bemanning aan u voorgesteld. Dit keer Lieuwe Post.

Door Carlien Bootsma

(Foto: Ubbo Posthuma)

Het was ergens in het najaar, midden in de nacht. Guur weer waarbij je eigenlijk het liefst lekker warm in bed ligt. Opstapper Lieuwe stond in zijn overlevingspak tot zijn middel in het water met een sleeplijn in zijn hand. Even verderop lag een klein zeilbootje met een jongen erop. Hij was vastgelopen. Overdag waren de vrijwilligers van de KNRM er ook al even wezen kijken, toen was er nog niet zo veel aan de hand, maar ’s nachts werd de situatie anders.

“Hij moest daar weg”, zegt Lieuwe Post in het boothuis. De vaste oefenavond is net achter de rug. “Hij lag heel raar op een hoekje van de Boontjes en er zou rot weer aankomen”, zegt hij. Samen met collega Kees wilden ze het bootje vlottrekken. De jongen moest daar weg. Er was geen manier om de sleeplijn aan dek te krijgen, behalve dan wadend door het water. Lieuwe was degene die in het donker het water inging. “Dat voelde wel even heel kwetsbaar”, zegt hij. “Ik was op dat moment degene die die jongen moest redden. Er was geen ander.”

Dat maakt het werk mooi, zegt hij. Zijn ogen leven op als hij het zegt. Deels de spanning, maar vooral het dienstbare aan het werk. “Dat vertelde ik laatst mijn kinderen ook. Het is mooi om belangeloos iemand te helpen. Ik hoef er niets voor terug.” Inmiddels is Lieuwe nu ongeveer vier jaar vrijwilliger bij de KNRM.

“Het heeft me altijd getrokken. Als kind al.” Hij vertelt over een foto van zijn overgrootvader, die bij de reddingsmaatschappij van Paesens Moddergat zat. Uiteindelijk is de roeisloep daar slechts één keer uitgevaren, maar dat deerde niet. Nadat hij de foto gezien had wilde hij zelf ook niets anders dan bij de reddingsdienst. Lieuwe is van huis uit binnenvaartschipper en hij vaart op een tanker. Als hij thuis is neemt hij het grootste gedeelte van het onderhoud van de twee reddingsschepen van station Harlingen voor zijn rekening. Vind hij mooi. Ook dat is belangeloos helpen.

Volgende maand in deze rubriek: plaatsvervangend schipper Rein Mulder.

Wilt u de KNRM helpen? U kunt via deze QR-code bijdragen aan een nieuw overlevingspak voor Lieuwe. De KNRM is u erg dankbaar voor uw steun, groot of klein. Wilt u op een andere manier bijdragen? De KNRM denkt graag met u mee. U kunt bellen of Appen naar Sybrand op 06-49873147. Bankgegevens: NL77 ABNA 0847 1744 76 t.n.v. KNRM Harlingen.

|Doorsturen

BuienradarAgenda