Nieuws

De Militaire Willems-Orde van Harlinger Conrad Valentin Posthumus

Willem Geluk uit Steenwijk werd gevraagd om een expositie in Makkum in te richten over de Friese zeeheld Bartele Broer Bakker, die de Militaire Willems-Orde ontving. Wegens het coronavirus is de expositie verschoven, evenals een lezing door Willem Gelu, waarin hij het ook wilde hebben over de Harlinger kapitein Conrad Valentin Posthumus, aan wie eveneens een Militaire Willems-Orde is toegekend. Omdat er volgens de heer Geluk te weinig aandacht is voor Friese Zeehelden in de Tweede Wereldoorlog, zette hij dit verhaal voor de HC op papier.

Conrad Valentin Posthumus.

Conrad Valentin Posthumus werd op 10 maart 1907 geboren te Harlingen. Posthumus werd in 1940 benoemd tot Ridder. Deze benoeming heeft Posthumus gekregen voor het feit dat hij op 8 augustus 1940 tijdens een run van de Omlandia, onderweg van Southampton naar Falmouth, werd aangevallen door twaalf vijandelijke vliegtuigen. Een van deze vliegtuigen werd door toedoen van Posthumus neergeschoten.

Omdat Nederland in oorlog was geraakt met Duitsland, had Koningin Wilhelmina zich op 10 mei 1940 tot haar volk gericht: “Ik roep iedereen op om te doen wat nodig is, ieder in zijn eigen omgeving. Let op, en zorg dat je trouw blijft.” De verschillende bemanningen van de Harlinger koopvaardij bleven trouw; zij hebben de eer van de Nederlandse vlag op alle wereldzeeën hooggehouden. Zij hielden koers! Over de rol van de Harlingse koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog heeft dr. Johan van der Wal geschreven in ‘Harlinger Zeelieden in WO II Gebleven’. Ook Conrad Valentin Posthumus bleef trouw aan de roep van Wilhelmina.

 Posthumus werd opgeleid aan de Zeevaartschool te Harlingen. Een zoektocht naar informatie over Posthumus bij relaties rond de Maritieme Academie had geen resultaat; via het stadsarchief Harlingen kwam een geboorteadvertentie boven water. Via ‘De Militaire Willems-Orde sedert 1940’ weten we dat de Harlinger Posthumus bij Koninklijk Besluit van 24 augustus, No. 2, benoemd is tot Ridder der 4e klasse der Militaire Willems-Orde:

“Voor daden van moed, beleid en trouw tegenover den vijand in tijd van oorlog bedreven, te weten: als gezagvoerder van het Nederlandsche motorschip ‘Omlandia’, welk schip - op den 8sten Augustus 1940 in verband met vijf andere schepen op weg zijnde van Southhampton naar Falmouth - aangevallen werd door een twaalftal vijandelijke vliegtuigen, zich zeer heldhaftig en beleidvol gedragen door persoonlijk, met de eenigst aan boord opgestelde mitrailleur, niettegenstaande zware bomaanslagen rond het schip en heftig mitrailleervuur der vliegtuigen, de aanvallende vliegtuigen te blijven beschieten, waarbij, mede door zijn toedoen, een der vliegtuigen werd neergeschoten. Gedurende de geheele actie door zijn voorbeeld en aanmoediging de bemanning tot volhouden aangespoord en niet dan nadat de munitie vrijwel was opgeschoten en zelf zwaar gewond zijnde het zwaar beschadigde schip doen verlaten.”

Conrad Valentin Posthumus is op 20 augustus 1975 overleden in Dorset (Engeland).

Motorschip Omlandia.

|Doorsturen

HIlda Posthumus

2020-04-17 14:42:07

Goedemiddag,

Ik las zojuist het verhaal over Conrad Valentin Posthumus, het verhaal van oom Koen is erg bekend binnen onze familie, een mooi en dapper verhaal. Ik las in het stukje dat er niet veel info te vinden was, mocht de schrijver, de heer Geluk, nog op zoek zijn naar meer informatie en/of foto's van C.V. Posthumus kan hij altijd contact met mij opnemen.

Mvg,

Hilda Posthumus

graag contact via mail

2020-04-17 17:14:57

graag contact via mail

Buienradar



Agenda