Nieuws

‘De leeuw’ krijgt plekje in Sint Annahof

De familie De Vries heeft vorige week woensdag de gevelsteen ‘De leeuw’ onthuld in de doorgang naar het Sint Annahof. De onthulling vond plaats onder mistige weersomstandigheden en dat sluit mooi aan bij de steen zelf, omdat de oorspronkelijke betekenis en plaats van de gevelsteen in nevelen is gehuld.

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Een selectief gezelschap was hierbij aanwezig. Door Covid-19 kon helaas niet iedereen aanwezig zijn bij de onthulling. Er was dan ook geen koffie en taart. De familie De Vries had de gevelsteen in de tuin liggen. Ze wilden de gevelsteen wel schenken aan de Hein Buisman Stichting als deze een mooi plekje kon vinden. De Hein Buisman stichting heeft contact opgenomen met de Vereniging Oud Harlingen of deze ook een leuke plek wist.

Al snel kwam de doorgang in beeld.  Heel veel mensen hebben meegewerkt om het mogelijk te maken. Bouwbedrijf Jorritsma heeft de gevelsteen geplaatst. De Bouwvereniging heeft een bordje met info laten maken. De steen is op deze plek mooi beschut tegen regen. Het eindresultaat bewonderen? Loop dan even langs het St. Annahof.

De familie is heel blij met het eindresultaat en de nieuwe plaats van de gevelsteen. De dochter vertelde dat Wijngaarden mogelijk in het huis van tandarts Duijf heeft gewoond en dat de bloemisterij en kwekerij bij de Kerkpoortstraat was. Deze locatie ligt er mooi tussen in. De leeuw van Riemer Jurjens Wijngaarden dateert van 1658. De betekenis van de leeuw en het jaartal is niet bekend. In 2020 is de gevelsteen gerestaureerd.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda