Nieuws

De Kraak van de Kluis krijgt een vervolg

De Kraak van de Kluis is afgelopen zaterdag door naar schatting 2500 mensen bekeken. De kijkers zaten veelal, zoals aangegeven bij het beleefpakket, in een kleine donkere ruimte met de jutezak voor het raam en het waxinelichtje aan om in de sfeer van toen te komen.

De voorstelling begint met Nessun Dorma, gezongen door Benjamino Giglio, de Pavarotti van de jaren 30. Een radiobericht over de Arbeitseinsatz, de dwangarbeid in Duitsland, trekt je als kijker meteen in het stuk. Live gespeelde scènes worden afgewisseld met vooraf opgenomen filmfragmenten en hoorspel. Die opbouw maakt de thuisbeleving heel spannend en afwisselend. 

Het dramatische verhaal over verzet, verraad en liefde is sterk voor het voetlicht gebracht, en behoudt een zekere luchtigheid door hier en daar een licht humoristische kwinkslag. Het Friesch Dagblad heeft lovende woorden voor de livestream-voorstelling. ‘Een creatieve en gedurfde methode om in coronatijd een stuk te brengen over de Tweede Wereldoorlog met liefde, drama en geloofsmoed.’ Het interview met Barbara Nijman, de dochter van Riek is een ontroerende toevoeging aan het stuk. De Kraak van de Kluis eindigt met de afscheidsbrief van Lolle, het verdriet van Riek en het prachtige lied Oantinken, gezongen door de spelers Marieke Swart en Jitze Grijpstra.

De organisatie van De Kraak van de Kluis is bezig met het vervolg. Er zijn contacten met het Fries Verzetsmuseum, het Comité 4 en 5 mei Waadhoeke en scholen. Het materiaal van het stuk kan heel goed voor educatieve doeleinden worden ingezet. De organisatie krijgt ook veel reacties binnen van mensen die het stuk hebben moeten missen. Er wordt daarom naar een datum gezocht voor nog een vertoning van De Kraak van de Kluis. Berichtgeving volgt op de site www.dekraakvandekluis.nl. Op de facebookpagina van De Kraak van de Kluis hebben vele mensen middels een sfeerimpressie laten zien hoe zij De Kraak beleefden. #ikbeleefdekraakzo

|Doorsturen

Buienradar



Agenda