Nieuws

De Eenvoud vaart IFKS van extremen

In de eerste vier dagen van de IFKS vaart het Harlinger skûtsje De Eenvoud met een wisselvalligheid die vrij eenvoudig te verklaren is.

Door Henk Rigter

Met achtereenvolgend een elfde, een vijftiende, een tweede en een zesde notering, lijkt het of De Eenvoud een van de minst voorspelbare skûtsjes is van de hele vloot die deze week het Iepen Frysk Kampioenskip Skûtsjesilen (IFKS) zeilen. Wie de vergelijking trekt met hoe deze traditionele zeilrace vorig jaar verliep voor Remy de Boer en zijn bemanning, kan de wisselvallige prestaties echter prima verklaren.

 

Zo zeilt het skûtsje uit Harlingen met een relatief nieuwe bemanning. Dat was te merken in de eerste twee races op Hindeloopen en Stavoren. De pittige wind en het onrustige IJsselmeer speelden het team de nodige parten in beide races. De eerste werd nog uitgevaren als elfde, maar de tweede race vormde vooralsnog het dieptepunt van de IFKS 2018. Hoewel er nog redelijk werd gestart, was de bemanning nog niet voldoende op elkaar ingespeeld om een laatste plaats te voorkomen. Het was te danken aan een protest tussen andere schepen dat er vijftiende in plaats van zestiende plek mocht worden genoteerd.

 

Kijken we terug naar vorig jaar, dan zien we dat De Eenvoud ook pas na vier dagen teleurstellende prestaties goed op stoom kwam. Zolang duurde het deze editie niet. Met een veel mindere wind die voor dit skûtsje een stuk beter te bevaren is, werd er een knappe tweede plaats op het water bij Heeg binnengehaald. De volgende dag vlogen de mannen en vrouwen die De Eenvoud bemannen dan ook met goede moed het Slotermeer op. Lang zeilden ze op een zeer respectabele vijfde plek in het veld. Door een wat laconiek slotakkoord verloren ze echter drie plaatsen voor de laatste ton en zo eindigden ze de race als achtste. Echter werden er twee schepen gediskwalificeerd, wat toch nog resulteerde in een zesde plaats.

 

De balans donderdagmorgen: met nog drie wedstrijden te gaan, stond De Eenvoud achtste in het klassement van de IFKS B-klasse. De komende dagen beloofden een toenemende wind. Onstuimige wateren zijn niet de beste omstandigheden voor De Eenvoud en dus zal de bemanning moeten bewijzen binnen een paar dagen genoeg op elkaar te zijn ingespeeld om fatsoenlijke noteringen te behalen.

Gisteren het Tjeukemeer bij Echtenerbrug. De geschiedenis leert dat hier vaak goed wordt gevaren, al is dat bij lange na geen garantie voor dit jaar. De concurrentie zit immers ook niet stil. De Eenvoud haalde een elfde plaats.

 

Er wordt - vandaag en morgen - nog twee dagen gevaren op het IJsselmeer bij Lemmer. De voorspellingen geven aan dat er dan weer iets meer wind staat, wat het uiterste van De Eenvoud en haar bemanning zal vragen. Wanneer er goed wordt gevaren en er misschien zelfs een hoge notering wordt gehaald, hoeft De Eenvoud in ieder geval niet te vrezen voor degradatie. Het is daarvoor wel nodig dat de concentratie aan boord niet verslapt.

|Doorsturen