Nieuws

De Bouwvereniging heeft nu al energielabel B

HARLINGEN - Afgelopen week heeft de Harlinger woningcorporatie het gemiddelde van een Energie Index van 1,39, ofwel label B behaald. Daarmee voldoet De Bouwvereniging nu al aan de afspraak dat alle woningcorporaties in Nederland uiterlijk in 2021 op een gemiddelde van label B, EI ˂1,40 moeten zitten.

In 2012 ondertekenden de vereniging van woningcorporaties Aedes, de overheid, de Woonbond en Vastgoed Belang het zogenaamde Koepelconvenant Energiebesparing Gebouwde Omgeving. Hierin werden hun ambities en doelstellingen vastgelegd om in 2020 alle huurwoningen op een gemiddelde van label B te hebben. Later is de einddatum bijgesteld naar 2021, omdat enkele woningcorporaties meer tijd vroegen. Volgens Aedes liggen de woningcorporaties landelijk gezien op koers en dat is een positieve ontwikkeling. Bij een peiling op 1 juli van dit jaar hadden 28 corporaties die deelnamen aan het prestatieveld duurzaamheid het gemiddelde van label B bereikt. De gemiddelde EI van de totale huursector lag toen op 1,65.

De Bouwvereniging is in 2014 enthousiast van start gegaan. Er is voornamelijk geïnvesteerd in het isoleren van vloeren, daken, eventuele panelen en betimmeringen en er is oud dubbel glas vervangen door HR++ glas. In een eerdere Planmatig Onderhoud-cyclus waren de gevels (spouwmuren) al geïsoleerd. Na bovenstaande maatregelen komen de meeste woningen zelfs in label A, EI ˂1,2, terecht. Het plaatsen van de zonnepanelen heeft het project een extra boost gegeven. In werkelijkheid is de gemiddelde Energie Index dus gunstiger, ook omdat nog veel huurwoningen opnieuw moeten worden gelabeld. De Bouwvereniging is momenteel nog steeds druk bezig met het isoleren van woningen. In 2020 worden de laatste woningen aangepakt.

|Doorsturen