Nieuws

De Bouwvereniging behaalt gemiddeld energielabel A

De Bouwvereniging in Harlingen behaalde onlangs het gemiddeld energielabel A voor haar woningbezit. De Bouwvereniging is de eerste corporatie in het Noorden die deze mijlpaal van label A bereikt en behoort daarmee tot de voorlopers in Nederland. Het energielabel A  betekent dat de Bouwvereniging met het woningbezit gemiddeld onder de energie-index van 1,2 uitkomt.

Huurder Melle Zegel: “Milieubewuster geworden”

Melle Zegel woont sinds 1984 aan de Achlumerdijk en ook zijn woning heeft een energielabel A. Hij heeft het hele pakket van energiebesparende maatregelen ‘meegemaakt’, plus andere renovaties als douche, toilet en keuken. Hij is tevreden over het energiezuinige karakter van zijn woning, én de wijze waarop De Bouwverenging de projecten uitvoert. “Ik ben een echte Harlinger, dus als het niet zo is, zou ik het ook zeggen”, lacht hij. Melle Zegel kreeg in 2017 zonnepanelen op zijn dak. “Vooral in het eerste jaar - een topzomer - was het verschil heel goed te merken. Ik kreeg 400 euro terug, omdat mijn energierekening veel lager uitviel. De zonnepanelen leverden dat jaar zelfs meer op dan ik verbruikte.” Aangezien zijn keukenrenovatie samenviel met de plaatsing van de zonnepanelen heeft hij gekozen voor elektrisch koken. “Daarmee is mijn gasverbruik nog verder naar beneden gegaan. En ik merk dat ik onbewust nog milieubewuster ben geworden. De droger zet ik bijvoorbeeld niet meer in de avonduren aan, maar overdag als het zonnetje schijnt. Scheelt toch weer.”

Tot slot merkt Melle Zegel op dat het goede isolatieniveau ook het wooncomfort heeft verbeterd. “Zelfs na koude nachten merk je dat de temperatuur in de woning langer op een aangenaam peil blijft. En dat is natuurlijk heel prettig.”


De Bouwvereniging investeert al jaren in het energiezuiniger maken van haar woningen. Een heel pakket aan maatregelen werd al doorgevoerd, zoals het plaatsen van HR++glas, spouwmuurisolatie, dakisolatie, enzovoort.  De plaatsing van zonnepanelen op vrijwel alle huurwoningen in 2017 en 2018 gaf een boost aan het bereiken van gemiddeld Label A.

“Ons beleid is er op gericht om onze huurwoningen betaalbaar te houden. Je kunt dit doen door de huurprijs te verlagen of te bevriezen. Wij kozen er voor om te focussen op het verduurzamen”, aldus Petra van der Wier, directeur-bestuurder van De Bouwverening. “Daardoor worden de woningen energiezuiniger en gaan de stookkosten omlaag. Onze planning was in 2020 gemiddeld het energielabel B voor ons  woningbezit te behalen. De plaatsing van de zonnepanelen heeft een enorme positieve invloed gehad, waardoor we nu al gemiddeld het Label A hebben. Een beloning voor al onze inspanningen om onze huurwoningen betaalbaar te houden. In het belang van onze huurders.”

 

Trots

De Bouwvereniging is trots op het behalen van gemiddeld Label A. “Het is het gevolg van onze focus op betaalbaarheid. De eerste isolatiemaatregelen werden al begin jaren 90 uitgevoerd. De meeste  huurwoningen zaten daardoor al op energielabel C”, vertelt Petra van der Wier.

In een milieuakkoord spraken de overheid en woningcorporaties in 2012 af dat hun gemiddelde huurwoningbezit eind 2020 op Label B-niveau moest zitten. Voor De Bouwvereniging reden om in 2014 verder te gaan met het verbeteren van de isolatie van haar woningen. Vaak gebeurde dat bij het groot onderhoud. “Een investering van in totaal 9 miljoen euro. Onze filosofie is om elke graad warmte zo lang mogelijk vast  te houden. Daarom zochten we alle maatregelen in de isolatie van de schil van de woning.”

 

Focus op betaalbaarheid

Het snel bereiken van gemiddeld Label A was geen doel, benadrukt Petra van der Wier. “Wij zetten in op betaalbaarheid, voor zoveel mogelijk huurders. Aanvullend op deze maatregelen besloten wij om op zoveel mogelijk woningen zonnepanelen te plaatsen. Vaak gebeurt dit door fasegewijze invoering, maar wij kozen  ervoor de zonnepanelen in één project te plaatsen. Dat was om een zo groot mogelijk effect op betaalbaarheid te bereiken. We hadden de financiële mogelijkheden om deze investering van 6 miljoen euro uit te voeren.”

“De huurders zijn tevreden over de zonnepanelen. Enkelen konden niet geloven dat ze de panelen kregen zonder huurverhoging. Helaas lukte het niet panelen op al onze woningen te plaatsen, onder andere op de monumentale woningen in ons bezit is dat (nog) niet toegestaan.”

 

Verder verbeteren

Het behalen van gemiddeld Label A betekent overigens niet dat De Bouwvereniging nu klaar is. De verwachting van de corporatie is dat de huidige 1,2 op de energie-index de komende periode verder daalt. “We bouwen ruim tweehonderd nieuwe huurwoningen en er worden verouderde woningen gesloopt. Daarnaast  passen we ook bij ruim tweehonderd bestaande woningen isolerende verbeteringen toe. Dit heeft uiteraard invloed op de gemiddelde duurzaamheid van ons woningbezit. Wij blijven toekomstige ontwikkelingen volgen om de energiezuinigheid waar mogelijk verder te verbeteren.  Ons motto is ‘duurzaam betaalbaar wonen’.”

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda