Nieuws

‘Dansen met plezier’ om Parkinson even te vergeten

Iedere dinsdagmiddag, in het gebouw van muziekvereniging Hosanna, zijn er danslessen voor mensen met de ziekte van Parkinson. Onder het motto ‘Dansen met plezier’ wordt er gedanst op muziek, van klassiek tot hedendaags. Het is een proefproject van twee jaar, waarvoor subsidie wordt gegeven. Het dansen moet niet té letterlijk worden genomen; het is ontspannen bewegen op muziek en dit onder begeleiding van een professionele dansdocent.

Door Ubbo Posthuma

(Foto: HC - Ubbo Posthuma)

Ook mantelzorgers, vrienden en familie zijn welkom in de les, zegt docent Trudi Nolte. “Het is zo dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dans de balans en loopsnelheid van de mensen met Parkison verbetert. Hierbij vermindert ook de kans op vallen en het heeft een positief effect op het denkvermogen, multitasking en de kwaliteit van leven.” 

Met dans en muziek werken de deelnemers ontspannen en creatief aan conditie, spierkracht, flexibiliteit, mobiliteit, coördinatie en evenwicht. “Danservaring is beslist niet nodig”, aldus Trudi, die daar aan toevoegt dat het ook voor mensen met rollator of rolstoel mogelijk is. De lessen worden eveneens gegeven in Leeuwarden, Drachten, Sneek Workum, Franeker, Heerenveen en Dokkum. 

Helaas stopt de subsidie komend jaar. Onbegrijpelijk vindt de groep, aangezien ze er zo’n baat bij hebben. “Ik voel mij na de les veel fitter, maar ook blijer”, zegt één van de deelnemers. “Het is gek maar ik vergeet in dit lesuurtje mijn Parkison helemaal.”

Het doel van dit project was mede het gebruik van medicijnen te verminderen en de ziekte te stabiliseren. Inmiddels is een verzoek gericht aan de gemeente Harlingen om de subsidie voort te zetten. Dit om de drempel voor iedereen zo laag mogelijk te houden en de lessen te behouden.

Na afloop van het dansen wordt gezamenlijk nog een kopje koffie of thee gedronken. Het sociale aspect is ook belangrijk en iedereen deelt zijn ervaringen waar een ander weer wat mee kan. De groep heeft nu kerstreces en op dinsdag 7 januari beginnen de danslessen weer. Iedereen die een kijkje wil nemen of mee wil doen is van harte welkom. Locatie: Hermesweg 13 te Harlingen. Aanvang 13.00 uur; de lessen duren een uur. Meer info via bewegeninvertrouwen@gmail.com of 06-28644307.

 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda