Nieuws

Dagboek van de Rebelse Huisvrouw

Lief dagboek,

Wat was het vreselijk warm de afgelopen dagen! Op zich was het heerlijk geweest als ik in Harns was maar uitgerekend die dagen zat ik in Rotterdam bij pa want, dagboek, groot nieuws: pa gaat verhuizen en komt binnenkort in Harlingen wonen! Dat betekent dat ik nu alle spulletjes van moe uit moet zoeken: wat gaat mee en wat gaat niet mee. Dat rode leren jasje dat haar zo leuk stond? Ja, natuurlijk, dat gaat mee. Die lila trui die ze nog niet zo lang had? Die mag weg, die heeft ze maar 1 of 2 keer gedragen. Het is een enorme klus en we zijn er nog lang niet maar goed, het begin is er.

Wat heb ik de afgelopen week nog meer gedaan… eens kijken. O, wacht, ik weet het:

 

Vrijdag 21-06

Wat een avond hebben we gehad! We gingen met de zeesleepboot Holland mee en beleefden een spectaculaire Midzomeravondtocht. Het was een vaartocht zoals je in films ziet. De langste dag van het jaar vierden we op het water, dansend en genietend bij een ondergaande zon en de avond was veel te vlug voorbij.

 

Zaterdag 22-06

Jeugdvriendin E. kwam een weekendje naar Harlingen toe met een vriendin van haar die ik niet kende. Ze logeerden in Anna Casparii. Haalde hen op en maakte tochtje met ze. Wat is Friesland, telkens weer, toch prachtig dagboek.

 

Zondag 23-06

's Ochtends met E. en S. bij het Zilt gezeten. Wat een schitterende dag!

14.40 uur. Oom K. (broer van moe) komt straks op bezoek. Gezellig.

19.30 uur. Oom is nu net weg en wij gaan even kopje T drinken bij vriendin M. (andere M.) die tegenwoordig in de binnenstad woont.

22.30 uur. Ga naar bed – was al met al een heel druk weekend.

 

Maandag 24-06

Naar pa. Wat is het heet. Begonnen met opruimen en sorteren. Heb schoenendoos gevonden met heel oude foto's – moet aan oom K. vragen wie die mensen zijn die erop staan. Hij weet dat vast wel.

17.20. Waarom bewaarde moe zoveel spulletjes??

20.45 uur. Wist niet dat moe zo ontzettend veel kaarsen in huis had.

 

Dinsdag 25-06

14.10 uur. WAAROM ben ik juist in Rotterdam op de mooiste dagen van het jaar??? Pa houdt angstvallig alle gordijnen dicht. ‘Dan blijft de koelte in huis’, zei hij. 

‘Dat verhoogt niet echt de sfeer in huis pa’, zei ik maar ik moest toegeven: hij had wel gelijk.

15.34 uur. Ben opeens beetje emotioneel - vond het oude knikkerzakje van broer. Kon me nog herinneren dat mijn moeder daar zijn naam op borduurde, dat was toen kennelijk in. Wat een herinneringen dagboek. Waarom ging alles zo snel voorbij? Toen ik smeekte dat de tijd snel zou gaan had ik het over de tijd op schóól. Ik bedoelde niet dat… Pffff.

 

Woensdag 26-06

10.15 uur. Vond zelfs wat Libelles uit 1962. Dat betekent dat moe ermee naar Suriname reisde en weer terug naar Nederland?? Mam, serieus? Waarom gooide je die dingen niet weg??

21.10 uur. Morgen is het precies zeven jaar geleden dat mijn broer overleed. Hij was 45. Er is geen dag voorbij gegaan dat ik niet aan je heb gedacht jongen. Geen dag. En ik zal nooit begrijpen waarom het allemaal zo heeft moeten gaan.

 

Donderdag 27-06

Natuurlijk was er nog meer gebeurd de afgelopen dagen dagboek, maar ik heb nu niet zoveel tijd om dat allemaal op te schrijven. De komende weken heb ik sowieso niet zoveel tijd om te schrijven, er staat veel op het programma. Nichtje T. verhuist overmorgen hierheen, pa verhuist binnenkort hierheen (grappig hè! Wie had kunnen denken dat op een dag m’n Franse ex, m’n Surinaamse nichtje, pa en ik in Friesland zouden wonen! Wie weet wie er allemaal nog meer volgen!) en ik zal m’n handen vol hebben. Daarom heb ik besloten – voor het eerst in 6½ jaar tijd!! – een pauze in te lassen en ben er weer ergens in september. Mocht ik het schrijven in die tussentijd écht niet kunnen laten dan krabbel ik natuurlijk heus wel wat neer maar in principe houd ik het op september. Vooralsnog zeg ik: lief dagboek, ik wens eenieder die dit leest een fijne en mooie zomer. Tot over een paar weken!

 

|Doorsturen