Nieuws

Dagboek van de Rebelse Huisvrouw

De eerste kerstgedachte

Dit wordt alweer m’n laatste stukje dit jaar dus ik wil extra m’n best doen om er een mooi stukje van te maken, iets dat fijne en warme gevoelens opwekt. Dat hoort natuurlijk ook een beetje bij de decembermaand. Daarom begin ik maar weer even over de huisvesting in de binnenstad waar al meer panden vertimmerd schijnen te zijn tot een onderkomen voor arbeidsimmigranten. In het kader van de warme kerstgedachte vind ik dus eigenlijk dat ALLE bewoners de binnenstad moeten verlaten en dat van ALLE panden slaaphuizen gemaakt moeten worden. Er is ruimte genoeg in elk pand voor 30, 40 kamertjes met een eenpersoonsbed, een kast en een stoel. Misschien kunnen er in sommige panden de kast en stoel weggelaten worden, dan kunnen er nog veel meer kamers gebouwd worden. Als dit is wat de gemeente graag wil dan moet dat maar. Zo, dat was de eerste warme kerstgedachte.

‘Ik vind dat niet echt een warme kerstgedachte’, zei man toen ik hem vertelde over de eerste kerstgedachte. ‘Het komt vrij cynisch en sarcastisch over.’ Maar ik had niet veel tijd om er dieper op in te gaan, dit stukje moet af en ik ben druk bezig met de tweede warme kerstgedachte.

De tweede kerstgedachte

In het kader van beschaafdheid en fatsoen vind ik dat we voortaan alle jonge mensen met U moeten aanspreken. Ik zag laatst op tv hoe heel Nederland zich wentelde in kruiperigheid en onderdanigheid toen Amalia 18 jaar werd en ik vond dat eigenlijk bijzonder beschamend. En oneerlijk. Ik werd niet kruiperig benaderd en met U aangesproken toen ik 18 was (of 17 of 15) en veel jonge mensen die ik ken van die leeftijd ook niet. Klopt niet. Kortom: laten we voortaan jonge mensen vanaf 3 jaar kruiperig benaderen en met U aanspreken.

‘Wat heb je toch?’ zei man toen ik hem de tweede kerstgedachte voorlas. ‘Ben je alwéér hormonaal?’

Pffff.

De derde kerstgedachte

Bij de derde kerstgedachte denk ik aan het gesprek dat vriend P. - de filosoof - en ik laatst hadden en dat ging over afgoderij. ‘Alles op deze wereld is bedacht’, zei hij. ‘De bijbel is bedacht en alles wat erin staat is bedacht. Feitelijk is het allemaal afgoderij waar vandaag de dag nog steeds aan gedaan wordt.’

Toen kregen we het natuurlijk over Zeus, Attis, Mithra, Osiris, Krishna, Dionysus, Budha en nog veel meer mythologische figuren die precies dezelfde achtergrond hebben als Jezus. Allen vierden hun verjaardag op 25 december, hadden een moeder als maagd. Allen hadden een ster in het oosten, 12 apostelen, werden aanbeden door 3 koningen, verrichtten wonderen, werden aan het kruis genageld en herrezen na 3 dagen.

‘De symboliek achter de geboorte, dood en herrijzenis was dat vanaf 21 december de dagen weer gingen lengen: Het Licht kwam eraan maar ja, aan het huidige verhaal kan er veel meer verdiend worden. Bovendien biedt het ook troost en dat is ook heel wat waard, dat snap ik ook wel’ zei ik.

‘Dat verhaal vertel je elk jaar opnieuw’, zei man. ‘Begin je het niet wat beschamend te vinden?’

‘Nee’, zei ik koppig.

‘Dat noemt ze mooie kerstgedachtes’, zei man smalend.

De vierde kerstgedachte

Daarbij denk ik aan leuk gesprek dat ik laatst hoorde toen ik op de parkeerplaats van de Plus liep waarbij ik een vrouw tegen haar man hoorde zeggen:

‘Het is toch zielig als je constant de kroon op je eigen hoofd wil plaatsen?’

De man schokschouderde: ‘Zo ís ze toch, dat weet je allang, dat hoeft je niet te verbazen.’

Waarom ik dit als kerstgedachte benoem weet ik eigenlijk niet, slaat nergens op, misschien omdat ik moest lachen. Ik heb nog veel meer mooie, goede en warme kerstgedachtes lief dagboek, maar ik moet een eind breien aan dit stukje. Daarom zeg ik alvast tegen iedereen die dit leest: ik wens U (!!) mooie kerstdagen en een goed, gelukkig en vooral gezond 2022. We hebben weer een vreemd jaar achter de rug maar er ligt een prachtig blanco jaar op ons te wachten. Het enige dat we daarmee hoeven te doen is het vol te schrijven met liefdevolle en mooie gebeurtenissen. Tot volgend jaar!

|Doorsturen

BuienradarAgenda