Nieuws

Coronasporters zorgen voor een hoos aan sportblessures

Sportscholen dicht, geen voetbalcompetitie en zwemmen op afspraak. Het heeft in tegenstelling tot wat je zou verwachten bij een grote groep mensen niet geleid tot minder sporten, maar tot meer. Wandel op een willekeurige ochtend door een park en je bent er niet alleen. Naast andere wandelaars worden de paden overspoeld door hardlopers en soms ook mountainbikers en wielrenners. In de weekenden is het helemaal feest. 

Doe ook spierversterkende oefeningen

Een goeie ontwikkeling, want we werden al lange tijd gewaarschuwd. Kom van die bank af! De Gezondheidsraad geeft niet voor niets een duidelijk advies. De beweegrichtlijnen voor volwassenen bestaan uit 150 minuten per week een matig intensieve inspanning leveren verspreid over verschillende dagen. Doe ook twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten, eventueel gecombineerd met balansoefeningen (vooral voor ouderen). En als laatste advies: voorkom veel stilzitten. Dat laatste sluipt erin nu we veel thuiswerken want dan gaan we nog even een uurtje door. Dus hup van die ergonomische bureaustoel af. 

Veel sporters zijn ineens gaan hardlopen om hun conditie op peil te houden en wie nog niet aan sport deed heeft ook maar een paar hardloopschoenen aangeschaft. Het is de meest laagdrempelige sport die je je maar bedenken kunt. Gewoon de voordeur uitstappen en gaan. 

 

Sportfysio Leeuwarden

En daar gaat het mis. Veel niet-sporters voelen zich ineens een sporter en raken overmoedig. Meteen een paar kilometer hardlopen en het liefst een paar keer per week. Dat klinkt heel aantrekkelijk, maar zorgt bij het minste geringste voor overbelasting en blessures aan knieën, scheenbenen, heupen en hamstrings. Sportfysio Leeuwarden weet er alles van. De ene na de andere hardloper komt op de behandeltafel terecht. De ene keer helpt de traditionele fysiotherapie bij het behandelen van de blessure, de andere keer moet de manueeltherapeut eraan te pas komen omdat vooral de gewrichten onder al het lopen te leiden hebben. 

 

Dry needling Franeker

Soms wordt zo’n behandeling uitgevoerd door middel van dry needling. Met kleine acupunctuurnaalden wordt het triggerpoint, het pijnlijke en stijve deel van de spier aangeprikt. Dat triggerpoint is het deel van de spier dat voelt als een knoop. Zo’n behandeling doet de spier even samentrekken dat voelt als kramp, maar daarna ontspant de spier zich en dat is precies wat je wilt.  

Bij fysiotherapiepraktijk Franeker zijn ze er bekend mee. Dry needling Franeker is een bekend fenomeen bij de sporters. Het is even wennen, die naalden, maar als na de behandeling na een paar uur stijfheid de spier stukken beter aanvoelt, zijn ze om. 

 

Dry needling Drachten 

Dry needling wordt niet alleen toegepast bij pijn in een spier of gewricht, maar ook bij stijfheid en het niet of nauwelijks meer kunnen bewegen van een gewricht. Soms gaat het om blessures waardoor een spier minder kracht heeft, bij tintelingen in ledematen of een uitstralende pijn. Ook hoofdpijn en duizeligheid zijn klachten die door middel van dry needling kunnen worden verholpen. Denk bij dat laatste aan nekspieren die op spanning staan. Een verkeerde houding of een verwonding, stress en sportblessures kunnen allemaal aanleiding zijn om dry needling toe te passen binnen een fysiotherapiebehandeling. Zo ook bij dry needling Drachten.

 

Tips om sportblessures te voorkomen

Beter is het echter om blessures te voorkomen. Daarom deze tips: ga niet ineens als een dolle sporten ook al ben je nog zo enthousiast. Voor ongeoefende sporters is het veel beter om stap voor stap de intensiteit op te voeren. Zoek een online-beginnersschema of vraag advies aan de fysiotherapeut. Wie zijn activiteiten rustig opbouwt heeft daar veel meer baat bij dan wie te hard van start gaat, wat blessures in de hand werkt. En zorg voor goed passende en dempende loopschoenen. Daarnaast is het belangrijk om de spieren aan de nieuwe bewegingen te laten wennen, wat ook geldt voor bijvoorbeeld voetballers die gaan hardlopen. Er worden bij het lopen op de paden andere spieren aangesproken dan op het veld. Zorg voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning om zo de spieren op tijd rust te geven. Dan herstellen ze zich goed en kunnen sterker worden. Dat is wat je wilt. 

 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda