Nieuws

Controle loslopende honden op dijk: 90 euro boete

Wetterskip Fryslân roept hondenbezitters dringend op om hun hond aangelijnd te houden tijdens een wandeling op de dijk. Het waterschap constateert steeds vaker graafschade, aangericht door loslopende honden. Deze gaten brengen de veiligheid van dijken in gevaar, meldt het waterschap in een persbericht. Honden mogen niet loslopen op de Waddenzee- en IJsselmeerdijk. Inspecteurs van Wetterskip Fryslân gaan vanaf 23 oktober controleren op loslopende honden. Overtreders krijgen een boete van negentig euro. 

In Harlingen is het loslopen van honden op de Waddenzeedijk het hele jaar door verboden. De aanlijnplicht geldt in de wintermaanden niet voor het strand bij de stad. Hier is het loslopen van honden in de maanden september tot en met april wel toegestaan. De overige maanden (mei tot en met augustus) geldt voor het strand dat de hond aangelijnd moet worden. 

 

Jaarlijks investeert Wetterskip Fryslân miljoenen euro’s in de veiligheid van de dijken. Daarbij besteedt ze veel zorg aan onderhoud van de grasmat. “Wij willen onze mooie dijken graag voor iedereen toegankelijk houden. En veilig, want het is onze taak om Fryslân te beschermen tegen overstromingen. Dat kan alleen als we met elkaar op de dijk passen”, aldus dagelijks bestuurder Bé de Winter van Wetterskip Fryslân.

 

Loslopende honden graven jaarlijks honderden gaten in de Waddenzeedijk en IJsselmeerdijk. Het waterschap dicht de gaten zo snel mogelijk, alleen blijven ze ook na het herstel nog lang een zwakke plek in de grasmat. Gevolg kan zijn dat de toplaag van de dijk bij storm en hoogwater uitspoelt.

De gaten vormen ook een gevaar voor medewerkers van het waterschap, als die met tractoren onderhoud uitvoeren op de dijk, meldt Wetterskip. “Naast het graven van gaten, rennen loslopende honden achter schapen aan die op de dijk grazen. De schapen zorgen voor een sterke grasmat.”

 

Honden mogen niet loslopen op de Waddenzee- en IJsselmeerdijk. Borden waarop dit staat aangegeven en waarschuwingen door dijkbeheerders van Wetterskip Fryslân aan hondenbezitters hebben onvoldoende effect. Daarom gaan inspecteurs vanaf 23 oktober controles uitvoeren. Personen die met een loslopende hond op de dijk lopen, riskeren een bekeuring van negentig euro.

|Doorsturen

Trijntje

2018-10-22 14:24:58

Ben het er helemaal mee eens ,met deze maatregelen,mijn hond loopt ook weel eens los op de zeedijk ,ze graaft niet in de dijk,omdat ik dat haar van jongsaf afgeleerd heb,ik wil dat gewoon niet hebben.

maar dit is in Harlingen de enigste plek waar ze kunnen loslopen om hun energie wat kwijt te raken ,nu niet meer dan,vind dit heel erg jammer.

Het zou heel mooi zijn ,als de gemeente Harlingen dan met iets komt waar de honden veilig los kunnen lopen ,zoals bv in Drachten waar een hondenspeeltuin is gemaakt 

Of zet een groot stuk weiland oid af ,waar de honden vrij kunnen bewegen,waar wel een opruimplicht blijft bestaan dan

BvdVeer

2018-10-22 15:17:19

Het begin van de Noorderpier bestaat uit een grasveld. Als mijn hond aangelijnd langs het grasveld loopt, is het, naar mijn idee,verantwoord om de hond op het asfalt gedeelte vrij te laten lopen.Het lijkt mij vanzelf spreken dat de hond weer aangelijnd wordt als wij terug lopen en wij komen weer bij het grasveld aan.Het zelfde geldt ook voor de Zuiderpier.Mocht de inspecteur mij betrappen en de hond loopt op het grasveld, dan mag hij mij bekeuren. Gun de hond even de vrijheid en laat hem even uitdraven.

M

2018-10-22 15:42:35

Onze hond graaft niet op/in de dijk en loopt daar altijd los, mits er geen schapen lopen. Hij kan dan even lekker rennen en wat energie kwijt.

Ik weet dat er baasjes zijn die het niet zo nauw nemen met het graven van hun hond. De dijk is inderdaad wel onze bescherming tegen het water.

Jammer dat de goeden weer onder de kwaden moeten lijden.

Wordt er ook gedacht aan het graven van bv vossen en andere ‘wilde dieren’? 

JdH

2018-10-22 21:33:59

De hond mag wel op het strand? Welk strand? Of wordt hiermee die strook prut bedoeld waar je je hond niet in wil hebben. Overigens lijkt me het argument dat honden de dijk weggraven wat overdreven. De zuiderpier bestaat uit beton. Mijn hond krijgt het niet voor mekaar om daar gaten in te graven