Nieuws

Commissaris van de Koning ontvangt profielschets nieuwe burgemeester

De gemeenteraad heeft vanavond de profielschets voor de nieuwe burgemeester van gemeente Harlingen vastgesteld. Daarmee is de profielschets definitief geworden. Vervolgens is de profielschets door Edwin Helvrich, als voorzitter van de Vertrouwenscommissie, aangeboden aan de Commissaris van de Koning. De heer Brok was hiervoor te gast bij de bijzondere raadsvergadering in Het Vierkant in Harlingen.

(Foto: Edwin Kooren)

De profielschets is eigenlijk de vacaturetekst voor de functie van burgemeester. In de profielschets zijn de resultaten van het online onderzoek van september meegenomen. In dit onderzoek konden inwoners van gemeente Harlingen en andere belangstellenden hun eisen en wensen voor de nieuwe burgemeester doorgeven. De profielschets is opgesteld door de Vertrouwenscommissie, bestaande uit de fractievoorzitters van de gemeenteraad.

Sollicitatieprocedure

Nu de profielschets vanavond is vastgesteld, start de procedure om te komen tot een aanbeveling van een nieuwe burgemeester. Volgende week maandag (26 oktober) wordt de vacature opengesteld. Kandidaten voor de functie van burgemeester van gemeente Harlingen sturen hun sollicitatiebrief naar de Commissaris van de Koning. De sollicitatiegesprekken worden door de Vertrouwenscommissie gevoerd. Edwin Helvrich: “Er zijn bij het online onderzoek ook goede vragen voor het sollicitatiegesprek bedacht die we kunnen gebruiken.” De procedure is er op gericht om in mei 2021 de nieuwe burgemeester, in een openbare raadsvergadering, te laten beëdigen door de Commissaris van de Koning.

Raadszaal

Sinds dit voorjaar worden de raadsvergaderingen grotendeels digitaal gehouden. Deze bijzondere raadsvergadering is een uitzondering en werd fysiek in Het Vierkant gehouden. Er is voor deze locatie gekozen, omdat hier meer ruimte is om de benodigde afstand te houden. Burgemeester Roel Sluiter: “Het is erg spijtig dat de heer Brok nu niet onze bijzonder fraaie raadszaal heeft kunnen zien.” In verband met corona is de vergadering wel in een klein gezelschap gehouden. Zowel duo-raadsleden als de collegeleden hebben de vergadering thuis live gevolgd.

|Doorsturen

BuienradarAgenda