Nieuws

Ciske de Rat, de musical in Stadsschouwburg Trebol

Na een jaar keihard werken, was het afgelopen weekend dan zo ver. Stadsschouwburg Trebol vormde het decor van de voorstelling Ciske de Rat, de musical. Het verhaal van deze musical speelt zich af in een ander decor, gemaakt door Ronny Pollema, die er heel veel uren in heeft gestoken. De muzikale begeleiding werd verzorgd door een vijfkoppig live orkest, onder leiding van Jurrian Marx.

(Foto: Sylvano Rosenberg)

Michelle Bergsma en Raymon de Ronde hadden in 2017 met de musical ‘De betovering van Belle en het Beest’ geroken aan de wereld van de showbizz. Het was een groot succes en er moest  een vervolg komen. Het was een moeilijke keuze en het tweetal kon het niet eens worden. Als grapje besloten ze dat Raymon de doorslag mocht geven en dat Michelle haar voorkeur ook nog wel eens zou komen.

De musical is gebaseerd op de trilogie van Piet Bakker en bewerkt door André Breedland en Maurice Wijnen. De muziek is gecomponeerd door Hennie Vrienten. Begin 2018 waren de rechten binnen van Stage Entertainment en werd er een auditiedag gehouden. De rollen werden verdeeld. Vervolgens kon in april 2018 worden begonnen met de repetities. Michelle regisseerde de musical, samen met Raymond deed ze de productie. Voor het jonge stel was het weer een enorme uitdaging.

 

Raymon vertolkte de rol van Cis de man, Wouter van der Werf die van Ciske als jongen. Het verhaal speelde zich af in zowel 1925 als 1939. Nazi-Duitsland stond op het punt Nederland aan te vallen en alle mannen werden gemobiliseerd om te gaan vechten aan het front. Ook Cis ontkwam niet aan dit lot, gelukkig kwam hij hier zijn oude schoolmeester Bruijs (Bjorn van Dijk) tegen, die hem door deze tijd heen hielp.

Tegelijkertijd zagen we het verhaal van de kleine Ciske, zoals we die allemaal kennen van de bekende film. Het schoffie, dat het thuis niet makkelijk had en liever zijn tijd doorbracht met zijn schoolvrienden Dorus (Björn Sietzema) en Betje (Nora Gerdingh) en bij tante Jans (Claudia Ponte), de nieuwe vrouw van Ciskes vader, die werd gespeeld door Gertjan Veenstra. Maar ook met de goede dingen in zijn leven ging het verhaal nog steeds niet over rozen en trof Ciske een zwaar lot. Dorus overleed en door een tragische samenloop vermoordde hij zijn moeder (Diane Walinga). Als man droeg Cis dit noodlot al die jaren, die volgden, met zich mee. Zo stond hij steeds oog in oog met zijn verleden…

 

De online kaartverkoop en de losse verkoop via Intertoys Harlingen en het VVV-kantoor liepen vanaf het begin, dat er kaarten verkrijgbaar waren, beide erg goed. De voorstellingen trokken ook veel mensen van buiten Harlingen. Vrijdagavond 24 mei was de première. Voor een uitverkochte zaal kon de cast eindelijk laten zien waar een jaar naar was toegewerkt. Het publiek was onder de indruk en de tweeënhalf uur durende musical boeide van het begin tot het eind. Een staande ovatie viel de spelers meer dan terecht ten deel. Op zaterdagmiddag was er nog een aantal stoelen beschikbaar, maar de shows van de zaterdagavond en de zondagmiddag waren wederom uitverkocht.

Raymon en Michelle zijn ontzettend trots op hun cast en crew. “We hebben weer een droom werkelijkheid zien worden en we zijn meer dan trots op de mensen, die dit samen met ons hebben verwezenlijkt,” aldus de twee jonge producenten. Of er nog een volgende show komt, is afwachten. Nu Trebol wordt gesloopt, is het in elk geval zaak dat er een andere zaal komt. Als het aan Raymon en Michelle ligt, komt er zeker een vervolg.

|Doorsturen