Nieuws

Celstraf voor oplichting met vervalste AH-zegelboekjes

LEEUWARDEN/HARLINGEN – Een 18-jarige Rotterdamse die medio januari bij vijf Friese filialen van Albert Heijn heeft geprobeerd vervalste zegelboekjes in te leveren, is maandag bij verstek door politierechter Monique Dijkstra veroordeeld tot een celstraf en een voorwaardelijke werkstraf.

De vrouw heeft op 12 januari bij AH-filialen in Harlingen, Franeker en Leeuwarden geprobeerd zegelboekjes met vervalste zegels in te leveren. Dat deed ze in ongeveer twee uur tijd: de vrouw, die samen met een man op pad was, begon in Harlingen. Daarna streek het stel neer in Franeker om vervolgens door te rijden naar Leeuwarden. De vrouw werd aangehouden toen ze probeerde spaarboekjes bij de Albert Heijn in de wijk Bilgaard in te leveren.

Even eerder waren de verschillende filialen al op de hoogte gebracht nadat de vrouw - tevergeefs - had geprobeerd zegelboekjes bij de AH-vestiging aan de Schrans in te leveren. De kassière vertrouwde het niet: de kleur van de zegels was niet goed en de zegels waren groter dan normaal. Toen ze werd aangesproken probeerde de vrouw er vandoor te gaan, maar ze werd tegengehouden. 

Tegen de politie zei ze dat haar beloofd was dat ze 20 euro per zegelboekje zou krijgen. De boekjes zijn 52 euro waard. De man waar ze mee op pad was, is (nog) niet aangehouden. De vrouw heeft drie dagen vastgezeten. Vanwege haar problematische verleden - ze kreeg te maken met loverboys waar ze de nodige geestelijke problemen aan heeft overgehouden - vond officier van justitie Eelco Jepkema dat die straf wel volstond, in combinatie met een stevige waarschuwing in de vorm van een voorwaardelijke werkstraf.

De rechter was het daarmee eens en veroordeelde de Rotterdamse tot drie dagen cel plus een voorwaardelijke werkstraf van 60 uur met ene proeftijd van drie jaar. Als de vrouw zich de komende drie jaar gedeisd houdt, zal ze geen last hebben van de werkstraf.

|Doorsturen

BuienradarAgenda