Nieuws

CC’45 presenteert jeugdmagazine ‘Vrijheid Geef je Door’

HARLINGEN - Het dagelijks bestuur van Centraal Comité 1945 heeft een speciaal jeugdmagazine gemaakt. Wethouder Hein Kuiken nam afgelopen vrijdag een exemplaar van ‘Vrijheid Geef je Door’ in ontvangst. Het tijdschrift schetst een beeld van de oorlog en de bevrijding in en van Harlingen, en is gemaakt voor Harlinger basisschoolkinderen en brugklasleerlingen. In het kader van 75-jaar bevrijding gaan 470 kinderen van de basisscholen en brugklasleerlingen van rsg Simon Vestdijk naar het Kazemattenmuseum op Kornwerderzand.

Vlnr penningmeester CC’45 Willem Visser, voorzitter CC’45 Hans Burkels, wethouder Hein Kuiken en secretaris CC’45 Joop van der Heide . (Foto: Joachim de Ruijter)

‘Vrijheid Geef je Door’ is een magazine met 12 pagina’s met teksten en foto’s uit de oorlog maar ook met foto’s van nu. Het eerste hoofdstuk gaat over wat er nog te zien is Harlingen dat herinnert aan de vijf jaren bezetting: de struikelstenen voor de woningen waar Joodse Harlingers zijn weggevoerd en naar een concentratiekamp zijn getransporteerd; de Tobruk bunkers in onder andere de Engelse Tuin; een foto van Hotel Centraal waar de Wehrmacht gebruik van maakte en het wooncomplex aan de Kimswerderweg dat door de Wehrmacht als luchtdoelgeschut-reparatiewerkplaats is gebouwd. En natuurlijk de zes Oorlogsmonumenten die in de stad staan opgesteld.

De foto’s uit de oorlog zijn indrukwekkend als je bijvoorbeeld kijkt naar de ravage van de Sint Michaëlschool op de Schritsen, ontstaan door een bom die dichtbij tot ontploffing kwam in 1941. Afbeeldingen van versierde straten opgericht na de bevrijding, en een verhandeling over de Canadezen die Harlingen bevrijdden, maken het tot een handzaam, leesbaar magazine.

Het idee en ontwerp is van CC-lid Joop van der Heide, die ook de teksten schreef. Samen met Anne Arnold  Machiela van Grafisch Centrum Harlingen werd het drukwerkje gerealiseerd en het wordt binnenkort aan de scholen aangeboden.

Wethouder Kuiken kreeg tevens de programmering van de herdenkingen en feestelijkheden die in april en mei worden uitgevoerd. Enkele hoogtepunten uit dat programma: de presentatie van het boek ‘75 jaar Vrijheid’, te koop in de boekwinkel na de presentatie op 16 april (voor 19,45 euro); de oorlogstentoonstelling in het Hannemahuis; het Bevrijdingsconcert van de Stedelijke Muziekvereniging met het Fries Senioren Orkest (65 muzikanten), een zangeres, violist en doedelzakspeler (in de Grote Kerk op vrijdagavond 17 april, de bevrijdingsdag van Harlingen); het ontsteken van het bevrijdingsvuur; het Bevrijdingsconcert door het Fries Kamerorkest m.m.v. Sjonggroep Waadwyn op 5 mei in de Grote Kerk. 

De Nationale Dodenherdenking is op 4 mei, met onder andere een stille tocht vanuit het Harmenspark naar de Algemene Begraafplaats.

|Doorsturen

BuienradarAgenda